Zökkenőmentesen zajlanak az írásbeli érettségi vizsgák

Május 21-ig tart az írásbeli érettségi szezon. A járványhelyzet miatt bevezetett rendkívüli intézkedések mellett is az érintett diákok jelentős többsége vállalta a vizsgákat. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ három érintett intézményénél összesen 167 tanuló ad számot tudásáról.

Szabó Szabolcs

2020.05.05. Matematika érettségi Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium Dunaújváros Fotós Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Május 4-én a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődött a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka, amely május 21-ig tart. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 32. vizsgaidőszakában, a kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeli vizsgákat rendeznek. Az utóbbi két hétben a vizsgák jelentős többsége lezajlott. Az elmúlt napok tapasztalatairól kérdeztük a Dunaújvárosi Tankerületi Központot:

Az érettségizők többsége ezúttal csak írásbeli vizsgát tesz Fotó:Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A tankerületi központhoz tartozó három érintett intézményben (dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola, sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium) az érettségi vizsgák fennakadás nélkül, rendben zajlanak, május 21-ig összesen 167 diák vizsgázik. A szükséges védőeszközök kellő számban rendelkezésre állnak, illetve a biztonsági előírásokat is mindenki maradéktalanul betartja. A pedagógusok és a diákok is fegyelmezetten és felelősségteljesen állnak az új helyzet elé, pozitív hozzáállásuk nagyban segíti a vizsgák zökkenőmentes lebonyolítását. A kijavított dolgozatok megtekintésére 2020. május 28–29-én lesz lehetőségük a tanulóknak. Emelt szintű szóbeli vizsgát nem szerveznek gimnáziumaink. Középszintű szóbeli vizsgát testnevelés tantárgyból tehetnek a diákok, illetve más tantárgyakból abban az esetben, amennyiben a tanuló írásbeli dolgozata elérte a 12 százalékot, de nem érte el 25 százalékot – tájékoztatta lapunkat a tankerületi központ.

Május 28–29- én lehet megtekinteni a dolgozatokat

Az Oktatási Hivatal összesítése szerint a 2020-as május-júniusi vizsgaidőszakban összesen 69 470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14 830-an tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. Az érintett diákok 355 ezer vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55 680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299 620-at pedig középszinten. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 4. és 9., amíg a középszintű szóbelik június 11. és 16. között lesznek.

Így folytatják május 21-ig

Május 18-án, azaz ma, hétfőn emelt szinten informatikából, középszinten pedig dráma tantárgyból adnak számot tudásukról a diákok.

Kedden emelt és középszinten is latin valamint héber nyelvből vizsgáznak. Május 21-ig gazdasági ismeretekből, katonai ismeretekből, pszichológiából, olasz és spanyol nyelvből tehetnek vizsgát az érintett tanulók.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az érettségiző diákoknak eddig 442 ezer maszkot, a tanároknak 147 ezer maszkot és gumikesztyűt bocsátottak rendelkezésre, továbbá mintegy 20 ezer flakon fertőtlenítő szert juttattak el az érettségiztető iskolákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!