elűzték a hideget

2020.02.24. 11:30

Sziréna és kereplő hangjával riogatták a telet Kisapostagon

Hagyományos télűző rendezvényét tartotta szombaton délután két Duna menti település. Kisapostagon forraltborfőző- és házi süteménysütő-verseny, gyerekeknek jelmezkészítés, valamint a Duna-parti máglyához felvonulás szerepelt a programban. Elégették a kiszebábot is. Ez utóbbi nem maradt el Rácalmáson sem, ahol az Ágasfával űzhettük a zord évszakot, hideg időt.

Agárdy Csaba/Horváth László

Fotó: LI

Régi népi szokás Kisapostagon a télűzés közös megünneplése, amelyet ezúttal is megtartottak a faluban. Korábban a falusi disznóvágással egybekötve rendezték, de már második éve külön programként szervezik. 13 órától kezdődtek az események. Először forraltbor- és süteménysütő-, jelmezkészítő versenyen próbálhattak szerencsét a jelentkezők a Halászkert kocsma udvarán és a hivatal kultúrtermében.

Az égő kiszebáb magával vitte a telet, a rossz időt Fotó: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

Eredmények: I. Körte csapat, II. és III. Botocskák fehér és vörös kreációja. Sütik közül a Nyugdíjas Egyesület pogácsája vitte el a pálmát. II. lett Kvárik Gáborné és III. díjat szerzett a Körte csapat. Különdíjban részesültek a nyugdíjasok és a Halászkert kocsma. Ezután színes jelmezekbe öltözött, hangos menet vitte a kiszebábot a Duna-partra. A farsangi időszak történései arról szólnak, hogy örüljünk annak, hogy lassan véget ér a tél. Örüljünk annak, talán volt elég sonka és kolbász, kenyér és bor a kamrában, hiszen lassan a húsvéti böjtre készülünk, amikor Krisztus urunk szenvedése és feltámadása áll előttünk. Addig azonban legyen ideje az örömnek és az egymással való beszélgetésnek, táncnak, játéknak – hallhattuk Stermeczki András evangélikus lelkész felvonulást indító beszédében. Ezután a polgárőrség kocsija után kötött utánfutóra helyezték a kiszebábot, majd hangos szirénázással, kerepeléssel levonult a sokadalom a Duna-parti rakodónál felállított máglyához. A parton terített asztal várta a népes télűző sereget. Virsli, forralt bor, aprósütemények várták a vidám társaságot. Néhány népi rigmus elskandálását és közös eléneklését követően minden résztvevő ráfújta bánatát, kívánságát a bábura. Végül fellobbant a telet elkergető tűz, rajta a szalmabábbal. Köszöntünk tavasz!

A lovakkal is barátkozhattak a legkisebbek Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Jó hangulatú téltemető mulatozásra invitálták szombaton Rácalmás apraját-nagyját az Ágasfa Hagyományélesztő Baráti Kör tagjai.

Az évek óta sokakat megmozgató eseménynek ezúttal is a Duna-parti csónakház melletti terület adott otthont, ahol a szervezők már kora délután nekiláttak az előkészületeknek. A sparhelten két nagy fazékban készült a családok kisebb tagjainak a forró tea, amíg a felnőttek forralt borral melengethették át magukat az egyébként szép, napsütéses időben. A háziasszonyokra is számítottak az „ágasfások”, akik ki is tettek magukért, ínycsiklandó finomságokkal gazdagították a vendégasztalt. Emellett számtalan vetélkedőben mérettethettek meg a résztvevők, egyebek között csirkeütögetős ügyességi játékban mutathatták meg tudásukat, de az elmaradhatatlan talicskatologatást is sokan kipróbálták. A klasszikus, minimális eszközigényű játékok amellett, hogy sok mosolyt csaltak az arcokra, még egy komoly fegyvertényt is kivívhattak: wifi nélkül is kiválóan „működtek”! Kötélhúzásban a tavasz és tél képviselői feszültek egymásnak, és a tavasz győzött! A vidám csapat egész délutánt felölelő télűzése a sötétedéskor különösen látványos kiszebáb-égetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!