illegális hulladéklerakás

2020.03.11. 17:30

Szemléletformálásra nagy szükség lenne mindenütt

Folytatjuk korábbi cikksorozatunkat, amelyben azt tárgyaltuk, hogy a városkörnyéki településeket hogyan érinti az illegális hulladéklerakás gondja.

Brousil Csaba, Balogh Tamás

Kisapostag

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a település is érintett ebben a kérdéskörben. A kevésbé forgalmas területein rakják le ismeretlenek a szemetet. Tavaly három alkalommal is szerveztek szemétszedési akciót, hogy az érintett területeket megtisztítsák az ott elhelyezett hulladéktól. Mint mondta, ezek civil összefogás keretében valósultak meg, a polgármesteri hivatal dolgozóinak aktív részvételével.

A település a Te Szedd! akcióhoz is csatlakozott, minden ilyen alkalmat megragadnak a helyzet normalizálásáért. A polgármester bízik abban, hogy a kormány klímavédelmi akciótervének az illegális hulladéklerakásra vonatkozó tervei megoldást hozhatnak, hiszen mint mondta, a hosszú távú cél az, hogy élhető települést építsenek, amelynek a tisztaság egyik elsődleges követelménye. Kiemelte, hogy mindenkinek környezettudatosabban kellene élnie a hétköznapjait, már csak azért is, hogy az illegális hulladéklerakásra fordított pénzt és energiát más feladatok megoldására lehessen fordítani.

Az M6 lejárójától északra lévő földút vonzza az illegális szemétlerakókat

Daruszentmiklós

Rauf Norbert, a település polgármestere is jelen lévő problémának aposztrofálta az illegális szemetelést. Mint mondta, hetente kell megtisztítaniuk a Székesfehérvárról Dunaföldvárra haladó út mentét. Nagy az átmenő forgalom, sok az átutazó, ők dobálják el szemetüket a szóban forgó területen. De ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a szemétkupacok között sokszor nemcsak építési törmeléket, hanem kommunális hulladékot is találni, ami arra utal, hogy valakik egyszerűen a hétköznapi szemetüket a kuka helyett a határban helyezik el. Az önkormányzat évente több nagy szemétszedési akciót is szervez, részt vesznek a Te Szedd! megmozdulásokon is. Bízik a kormány akciótervében, de felhívta a figyelmet, hogy pontos meghatározás kell majd például az osztatlan közös területek rendbetételénél. Ilyenek a környéki erdők, amelyek nem kizárólag önkormányzati tulajdonban vannak. Szót emelt amellett is, hogy szemléletmódváltásra is szükség lenne az emberek fejében az érintett kérdéskör kapcsán, és nemcsak azért, mert a hulladékhegyek felszámolása az önkormányzatnak sokba kerül, hanem mert elemi érdekünk, hogy megóvjuk környezetünket.

Minden jel arra utal, hogy a nagyobb forgalmú közutak menti eldugott „ligetek” vonzzák az illegális szemétlerakókat.

A Bibicként ismert területen is sok a hulladék Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Nagykarácsony

Scheier Zsolt polgármester és Szabó Zoltán mezőőr (aki 7-8 éve végzi ezt a tevékenységet) elmondása szerint időszakosan és kis mennyiségben előfordul ugyan egy-két helyen szemét lerakása, de igazából kézben tartják ezt a kérdést. Amennyiben ilyet találnak, azt a megfelelő helyre szállítják.

Előszállás

Két jellegzetes pontot találhatunk. Az egyik a Cece felé vezető úton a Róbert völgyi kereszt környékén, ez a falutól Nyugatra, a másik Délre, Földvár felé, az M6 följárója előtt Bibicnél bujkál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!