Kilenc hónap a diaszpóra szolgálatában

2019.07.30. 17:30

Stermeczki András a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjával járt Stuttgartban

A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjával tartózkodott kilenc hónapon keresztül Németországban Stermeczki András evangélikus lelkész.

Balla Tibor

Fotó: LI

Az ösztöndíjat a magyar kormány hozta létre a diaszpóra és az anyaország magyarsága közti kapcsolatok erősítésére, a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas személyek számára.

Stuttgart és környékének magyar nyelvű lakossága százezres nagyságrendű

Hogy miről szól egy ilyen tevékenység? Alapjában véve néptánc, népzene, magyar nyelvoktatás és programszervezés volt az induláskor az alaptevékenység, de az előző tanévben kibővült az egyházi résszel is. Így jutott ki Stermeczki András lelkészként, felesége, Krisztina pedig hitoktatóként Stuttgartba, a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezethez, amely több mint hetven éve működik. A gyülekezet nagyságát jól mutatja, hogy egy vasárnapi istentiszteleten száz-százhúsz résztvevő van. A diaszpóra ennél lényegesen nagyobb, mondta el a lelkész, ugyanis Stuttgart és környékének magyar nyelvű lakossága százezres nagyságrendű. A regisztrált protestáns magyarok száma is négy-ötszázra tehető. Őket kellett egy hatvan kilométeres sugarú körben felkeresnie. Szolgálatuk főbb területei a közösség megismerése és kapcsolatépítés, látogatások és a magyar alkalmakon részvétel, az istentiszteleti szolgálatok és ezeken segítség, gyermekfoglalkozások szervezése, biztosítása, új alkalmak indítása, mint például az ÚtiTársalgó családi kör, kirándulás és konferencia segítése, szervezése, a gyülekezet szervezési feladatainak támogatása, áhítatok írása voltak. Heilbronnban az istentiszteleteket Andrásra bízták.

Stermeczki András hazatérése után rövid élménybeszámolót tartott a templomban Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az ottaniak nagy szeretettel fogadták őket, egy hónapig tartott a bemutatkozásuk, és végül egy hónapig a búcsú. Stermeczki András egyik fontos tapasztalatként elmondta, hogy a kint élők sokkal fontosabbnak tartják és értékén kezelik a magyarságukat. Akár az egyházon keresztül, akár más szervezeteken keresztül. Legnagyobb élményeit két részre osztja. Egyik a szolgálattal kapcsolatos, a másik a családdal. Éppen úgy jött ki, hogy kint ünnepelték a huszonöt éves házassági évfordulójukat, és a helyi gyülekezet magyarjai közül is sokan elmentek erre az alkalomra. Olyan fiatal családok, amelyek az ő általa indított havi rendszerességgel működő ÚtiTársalgó kör tagjai. Rendszeres hegymászóként kiemelt élményként említi, hogy eljutottak a világ legszebb hegyéhez, a Matterhorn­hoz. Eljutottak egyebek közt egy cserkészkonferenciára, részt vettek egy magyar bálon, Fellbach­ban találkoztak Szijjártó Péter külügyminiszterrel, ott adták le szavazatukat az európai parlamenti választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!