Az Uniszol Zrt. üzemeltetheti tovább a helyi jégcsarnokot és az élményfürdőt

2019.08.08. 20:00

Rendkívüli támogatást biztosít a város a tanévkezdéshez

Bár rendkívüli és nyári közgyűlés volt, azért számos fontos, a város mindennapjait meghatározó kérdésben döntött a képviselő-testület. Élményfürdő, jégcsarnok, iskolakezdési támogatás – soroljuk.

Szabó Szabolcs

20190808 Közgyűlés és választási bizotság eskütétel Dunaújváros közgyűlési terem Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE DUnaújvársi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A közgyűlés elején számos plusz napirendi pontot ismertetett Cserna Gábor polgármester. Ezek egyike volt, hogy az önkormányzat a családok beiskolázási terhének megkönnyítése érdekében rendkívüli iskolakezdési támogatást nyújt annak a dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülőnek vagy törvényes képviselőnek, akinek gyermeke a szeptemberben kezdődő tanévben 1-8. évfolyamon nappali oktatásban vesz részt. Mindez gyermekenként 6000 forintot jelent.

Eldőlt az is, hogy továbbra is az UNISZOL Létesítménygazdálkodási Zrt. üzemelteti majd az élményfürdőt, és a helyi jégcsarnokot. Az ellenzéki képviselők közül Barta Endre (Jobbik), Szabó Zsolt (PM), és Tóth Kálmán (MSZP) úgy vélte, ha már a város önkormányzata éves szinten több száz milliót fizet az élményfürdő üzemeltetéséért, akkor érdemes lenne ezt a lehetőséget egy városi tulajdonban lévő cégnek adni.

Gombos István (balra), Szepesi Attila (középen) alpolgármesterek és Cserna Gábor polgármester a csütörtöki ülésen Fotó: Zsedrovits Enikő Dunaújvársi Hírlap

Az önkormányzat részéről Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester válaszolt erre a felvetésre. Mint fogalmazott, a DVG Zrt. gazdaságosan működő társaság, számos feladatot ellát, ám meg kell vizsgálni, hogy mely feladatokat képes ellátni.

Cserna Gábor – a korábbi felszólalásokhoz kapcsolódóan – visszautasította az ellenzéki térfélről érkező korrupciós vádakat, és mint elmondta, a beruházásokkal kapcsolatos teljesítési igazolásokat legalább tízszer ellenőrzik az aláírás előtt.

Szintén szócsatát okozott az október 10-re tervezett „csarnokzáró rendezvény”, amelyet az önkormányzat több mint 21 millió forinttal támogatott.

Mint ismert, kormányzati forrásból, közel 6 milliárd forint értékben új, multifunkcionális sportcsarnok létesül Dunaújvárosban. Az építkezés ősszel kezdődik, a beruházás része, hogy részben elbontják a város sok emlékezetes sportsikert megélt csarnokát is. Ennek „búcsúztatása” október 10-én lesz.

Garantálják a választás törvényességét

A csütörtöki közgyűlésen esküt tett a Helyi Választási Bizottság (HVB), amelynek elnökének ezúttal is dr. Bakos Károlyt választották. A bizottság tagjai: dr. Bakos Károly, dr. Hanák Tamás, dr. Varga Balázs. Póttagok: dr. Eszenyi Zoltán, Gedainé dr. Vidovics Regina. A bizottság nevében dr. Bakos Károly kért szót a csütörtöki közgyűlésen. Az eskütétel előtt elmondta, az utóbbi évek, évtizedekhez hasonlóan a helyi választási bizottság tagjai őrködni fognak az önkormányzati voksolás törvényi kereteinek betartása érdekében.

Dr. Bakos Károly ügyvéd szavait a közgyűlés egésze tapssal fogadta.

Az ellenzéki oldal arra kérte a polgármestert, hogy ne központi kampányesemény legyen a csarnokzáró. Cserna Gábor e felvetésekkel kapcsolatban elmondta, az új sportcsarnok építése közös ügy, nem pártpolitikai érdek, ennek megfelelően mindenkit várnak az eseményre, amelynek a fő fellépője a Punnany Massif együttes lesz.

Új hulladékudvar létesül majd Dunaújvárosban. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy szeretne hulladékudvart létesíteni az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon. A kérelmet a közgyűlési többség támogatta.

Termálfúrás

Fürdőpark kialakításához tartozó termálkút építése projektelemre vonatkozó tervezési és kivitelezési feladatok ellátására Dunaújváros önkormányzata a DVG Zrt.-vel kötött szerződést, közel bruttó 280 millió forint értékben. E beruházás része a Fabó Éva Sportuszoda felújításának.

Téma volt a temetők rendjéről szóló önkormányzati rendelet korábbi módosításának visszavonása, ám ez a téma végül lekerült a napirendről, mivel a piacon lévő két nagy cég megállapodott, és ezt az önkormányzat vélhetően elfogadja majd. Erről Szepesi Attila számolt be a közgyűlésnek.

Egy TOP-os pályázat keretében három helyi orvosi rendelőt újítanak fel, a pótmunkák miatt további 16 millió forintot szavazott meg a közgyűlés.

(A további döntésekről lapunk szombati számában olvashatnak – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!