A Szent Pantaleimon monostor emlékezetére

2019.07.29. 11:30

Püspöki áldás kísérte a zarándoklatot

Immáron negyedik alkalommal teljesíthették gyalog is a mintegy 33 kilométeres utat a Szent Pantaleimon zarándoklat résztvevői.

Balla Tibor

20190727 IV. Szent Pantaleimon zarándoklat Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A 2013-ban Kalota József protopresbiter kezdeményezésével elindított és minden évben megtartott zarándokutat szombaton teljesítették a résztvevők Belo­iannisz és Dunaújváros között. A gyalogos menet Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra érkezett, az ottani szerb orthodox templomba.

 

Onnan a hajdani szerzetesekért tartott rövid szertartást követően a dunaújvárosi kikötőhöz mentek tovább a zarándokok. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy megtisztelte jelenlétével Paisziosz Larendzakisz püspök is. Szentirmai Róbert szigetszentmiklósi görögkeleti szervező lelkész, hosszú, fekete reverendában járta végig az utat, de a záró imádságon felfedezhető volt Sianos Tamás, az Országgyűlés nemzetiségi szószólója és dr. Katona László Pródromosz belo­ianniszi parókus is. Itt az egykori görög alapítású Szent Pantaleimon monostor lakóiról és a névadó orvos-vértanúról emlékeztek meg a résztvevők, majd a lemészárolt apácák emlékére vízre bocsátottak egy keresztet és az emlékezés virágait dobták a Duna hullámai közé.

Az esemény a Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!