Hatalmas színpadon

2019.10.09. 17:30

Pécsett, a Kodály Központban vendégeskedtek

Gyönyörű épület, fantasztikus akusztikájú hangversenyterem, telt házas nézőtér. Ez várta a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola harmonika-zenekarát, október 5-én, szombaton Pécsett.

Balla Tibor

Az apropó Piazzolla, Vivaldi és a harmonika volt. Az esemény pedig a III. Pécsi Harmonika Fesztivál gálakoncertje. A meghívás a szervezőktől Juhos Melindának és az általa vezetett zenekarnak szólt, a Kodály Központba. A helyfoglalás a színpadon okozott némi szájtátást a fiatalokban a próbán, hiszen ekkora színpadon, ilyen sok ember előtt még nem játszottak soha. Majd elstartolt a koncert, ahol elsőként a Dunaújvárosi Harmonika Zenekar mutatta meg nem akármilyen tudását.

A koncerten ezúttal is Juhos Melinda vezényelt Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A félórás repertoár így nézett ki: J. S. Bach Preludium g-moll (Alexander Jekic átirata), Albert Vossen So sind wir, Szabó István A légy és a szúnyog, André Verchuren D’la valse dans ma musette (Juhos Melinda átirata), Astor Piazzolla Libertango (Juhos Melinda átirata), „Zapevala sojka ptica” és „Aj mene majka jednu ima” délszláv népdalok Juhos Melinda feldolgozásában. A zenekart Juhos Melinda vezényelte.

Az örökzöld dallamok és a népdalátiratok mind csodálatos, egybeforrt hangzással szólaltak meg. Boldogan, egymásra figyelve, a dobosok adta huncut ütemre fantasztikusan játszottak a fiatalok, s kaptak megérdemelten ráadást követelő, szűnni nem akaró vastapsot.

A gazdag gálaműsor ízelítőt nyújtott a harmonika sokoldalú hangzásvilágából, a tangó koronázatlan királyának, Astor Piazzollának műveiből és Vivaldi ismert dallamainak harmonika-változatából is. Az est házigazdája a finom humoráról és lenyűgöző zenei jártasságáról ismert Bősze Ádám volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!