ózongenerátor a sürgősséginek

2020.05.18. 17:30

Ózongenerátort ajándékozott a futsalcsapat az osztálynak

A Dunaferr DUE Dutrade FC ismét egy adománnyal járult hozza a városunkban vívott vírus elleni küzdelemhez. Ezúttal a helyi Szent Pantaleon Kórház Sürgősségi Osztályának adományoztak egy ózongenerátort.

Balogh Tamás

Zemankó Zoltán a klub operatív vezetője ezt mondta el a nemes vállalásukról:

– Klubunk filozófiájának fontos része a társadalmi szerepvállalás, a lokálpatriotizmus. Segítettünk, támogattunk az életünk békés időszakában is, természetes, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben sem cselekszünk másképp. A vírus megfékezésében, a gyógyításban az egészségügyben dolgozók teszik a legtöbbet. Egyértelmű volt számunkra, hogy az ő munkájukat segítsük. Tettük ezt néhány hete a mentőállomásunk esetében, és tesszük ezt most kórházunk intenzív osztályának munkájához kapcsolódva.

Dr. Jobbágy Lajos orvos igazgató, az intenzív osztály vezetője vette át az ajándékot Zemankó Zoltántól, a klub operatív vezetőjétől Fotók Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Miért ezt az osztályt és az ózongenerátort választották?

– A személyes kapcsolaton túl, úgy gondoltuk, hogy a kórház intenzív osztályán tudunk hatékonyan segíteni, ilyen módon hozzájárulva a járvány megfékezéséhez. Dr. Jobbágy Lajos orvos-igazgatóval, az intenzív osztály vezetőjével egyeztetve, a kérésüknek eleget téve, egy ózongenerátor beszerzéséből vette ki részét a klub és a támogatóink.

Továbbra is figyelnek a társadalmi szerepvállalásra?

– Számunkra ez természetes, a jövőben sem gondolkodnánk másként, és a lehetőségeinkhez mérten ígérjük, hogy segíteni fogunk. Jó érzéssel tölt el, hogy Dunaújvárosban több magánszemély és szervezet gondolkodik hozzánk hasonlóan, ahogy teszi ezt példaértékűen, hétről hétre a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség is, Petrás Gábor és Tóth Imre irányításával.

Személyesen, a helyszínen adta át a készüléket. Miért tartotta fontosnak a jelenlétét? Félelem nélkül tette?

– Nem én vagyok a fontos. A fontos a jó ügy, de egy szervezet képviselőjeként fontosnak tartom, hogy személyesen vegyek részt minden olyan eseményen, ami hozzánk, az életünkhöz kapcsolódik. A kórház utasításainak megfelelő protokoll szerint léptem az intézménybe, az előírásaikat és utasításaikat követve adtam át a készüléket. Biztonságban éreztem magamat. Azt érzékeltem, hogy a dunaújvárosi kórház maximálisan felkészült ebben a helyzetben. Az intenzív osztályon dolgozó dr. Jobbágy Lajos és csapata pedig igazi profik.

Az adományt dr. Jobbágy Lajos orvos igazgató, az intenzív osztály vezetője vette át, aki az eseményt követően mesélt az embert próbáló munkájukról.

Dr. Jobbágy Lajos osztályvezető

Ez a most kapott ajándék fontos eszköz lesz a munkájuk során?

– Természetesen. A koronavírus előtt is nagy jelentőségű volt a fertőtlenítés, a jövőben is az marad. A régen megismert kórokozók mellett megjelent ez az új is, eggyel több lett belőlük, amihez szintén hozzá kell szoknunk. Emiatt és más eddig megismertek fertőtlenítésére is fogjuk használni ezt a készüléket. Nagyon sok pozitív megnyilvánulást tapasztaltunk, és remélem, hogy lassan már kezdhetünk múlt időben beszélni róla.

Kihívás volt az új vírus elleni harc?

– Ez így van. Az előző, a 2003-as járvány ehhez képest egy töredék esetszámmal érkezett, és nem volt világméretű. A mostani viszont mindenütt jókora ijedtséget keltett. Hál’ Istennek a mi területünkön az ijedtség volt nagyobb, mint a valós esetszám, ami nagy jó, hogy így alakult. Úgy látom, a lányaim nem félnek! Némelyik ugyan törékeny nádszálnak látszik, de ők is keményen mentek a tűzvonalba. Példamutatóan nem féltek.

Hogyan viselkedjünk a jövőben?

– Próbáljuk meg folytatni az életünket, de nem pontosan ugyanott, ahol abbahagytuk. Nem föltétlenül az hozza el a boldogságot, hogy ha minden hétvégén wellnessezni tudok menni, vagy ha állandóan harmincezer kilométereket tudok repkedni, és nem kell tízezreknek a sífelvonóknál toporogni. A sokkal egyszerűbb dolgoknak is lehet örülni. Egy picit meg kell tanulni a társadalomnak a természettel nagyobb harmóniában élni, és nem mindent elvenni tőle.

Meleg László ügyvezető

Meleg László, a Rácklíma ügyvezetője hozzáfűzte az előzőekhez, hogy az adományozás kapcsán miként kerültek kapcsolatba a futsalklubbal:

– Klímaberendezésekkel foglalkozom, amihez hozzátartozik az ózongenerátoros fertőtlenítő berendezések használata is. Mivel jelenleg az országban nem kapható, ezért keresett meg Ze­mankó Zoltán, a klub vezetője, hogy segítsek a beszerzésében, amit a helyi kórháznak szeretnének ajándékozni. Az a nagyker cég, amellyel kapcsolatban állok, rövid időn belül leszállította az adott helyszínre alkalmas berendezést. Ismertem a célt, amivel én is azonosulni tudtam, ezért fölajánlottam, hogy fedezem a költségek felét.

A koronakisüléses ózongenerátor

Az elektromos áram kisülése nyomán ózon gáz keletkezik, ami erős fertőtlenítő hatású, és viszonylag gyorsan le is bomlik. A keletkező szúrós szagú, mérgező gáz minden élő szervezetet, így ezt a vírust is roncsolja. Felhasználásakor ezért nagy körültekintésre van szükség, de biztonsággal használható. A fertőtlenítendő helyiséget el kell hagyni, és minden élő szervezetet, például a virágokat is ki kell onnét vinni. A használata után alaposan ki kell szellőztetni. A működtetéséhez csak elektromos áram szükséges. Ezzel a most ajándékozott eszközzel egy körülbelül kilencven négyzetméteres helyiség fertőtlenítését egy óra alatt lehet eredményesen elvégezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!