Emberöltőkön át csak gyógyított

2019.03.26. 20:00

Nyolcvan esztendős lett dr. Stingli Erzsébet, a dunaföldvári gyermekorvos

A legfiatalabb nemzedéken kívül nincs olyan földvári lakos, aki ne ismerné. Dr. Stingli Erzsébet március 12-én ünnepelte 80. születésnapját.

V. Lajkó Anita

A ma is praktizáló doktornő irigylésre méltó energiával, lelkesedéssel és szellemi frissességgel végzi a dolgát. Hétvégi és ünnepnapi ügyeletek, csecsemőgondozás, bölcsődelátogatás, ezeket a mai napig ő látja el Dunaföldváron és környékén.

Hétgyermekes család elsőszülöttjeként 1939. március 12-én született Dunaföldváron. Édesapja ács, édesanyja háztartásbeli. Sorra születtek a testvérei, úgy kétévente.

A gyermekkor szerény körülmények között (de nem nélkülözések közepette), boldogan telt. „Nem szenvedtünk hiányt igazából semmiben, a környéken sok volt a nagycsaládos, a gyerekek együtt játszottak” – mereng a múlton. 1945-ben kezdte az első osztályt a Bölcske utcai alsó tagozaton. A kis Erzsébet tanulni akart, minden érdekelte. Első könyve egy Benedek Elek meséskönyv volt, amelyet testvéreivel együtt kapott karácsonyra. Hatalmas kincsnek számított. Szülei is tanulásra biztatták őt és testvéreit, sokszor hangzott el az egyszerű, de annál tisztességesebb szülői otthonban, hogy a tudás az egyedüli dolog, amit nem tudnak elvenni tőlük soha. Az általános iskola után az Általános Gimnáziumban (ma: Magyar László Gimnázium) 1953-ban kezdte meg tanulmányait. Remek pedagógusok egyengették útját: Krcselics Ilonka néni latint, Oszoli István biológiát, Semetkay Ágnes tanárnő történelmet tanított neki.

Az 1957-ben szerzett kitűnő érettségi bizonyítvány birtokában vegyésznek jelentkezett Veszprémbe, ahova – helyhiány miatt – nem került be. Ezután sikeresen felvételizett Szegedre az orvosi egyetemre, ahol 1957 szeptemberében kezdte meg tanulmányait.

Az elkövetkező időszak rengeteg tanulással telt. Ritkán jutott haza, vonattal, több átszállással jó esetben havonta látogatott haza.

Dolgos évekre emlékezhet vissza a doktornő Fotó: Gyarmati Péter

1962-ben, még egyetemistaként házasságot kötött Gyarmati Sándorral, aki társadalmi ösztöndíjasként érkezett Hajdú-Bihar megyéből Szegedre. A szerződésben foglaltak szerint annyi ideig a támogató megyében kellett diplomázás után praktizálni, ahány évig az korábban támogatta a leendő orvosokat. Így kerültek Berettyóújfalura, öt esztendőre.

Erzsébet sokat ügyelt a kórház gyerekosztályán, szakvizsgáját – többek között ennek hatására – csecsemő- és gyermekgyógyászatból tette le. 1976-ban a gyerekkörzetek kialakításkor hazahívták szülővárosába, akkor kezdte meg Földváron – évtizedekig tartó – munkáját. Hamar bizalmukba fogadták a nyugodt, türelmes, mindig kedves doktornőt. Pedig a munkaidő reggeltől estig tartott, egyedüli gyerekorvosként áltagosan napi 70–80 gyereket látott el asszisztensei segítségével.

Az 1980-as évek elején érkezett Dunaföldvárra dr. Jancsó Erzsébet, attól kezdve ketten látták el a gyermekorvosi feladatokat a városban. „Nagy, rendkívüli dolgokat nem vittem véghez, csak tettem a dolgomat. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a kezem alatt sokan meggyógyultak, mulasztásom miatt senki nem halt meg.” – gondol vissza a dolgos évtizedekre a doktornő.

A titok: türelem, szeretet, sok munka és jó genetika

Több mint 30 éves dunaföldvári praktizálás után végül 2007-ben átadta praxisát dr. Oláh Szilvia Klára doktornőnek. Utazgatni, pihenni vágyott. De erre nem sok ideje maradt. Ugyanis Oláh doktornő megkérte, hogy szülési szabadsága idején helyettesítse őt. Így egészen 2013-ig teljes munkakörben vitte a praxist. „Jó volt vissza­zökkenni, nem éreztem tehernek a feladatokat” – meséli a doktornő. Munkájára minden területen számítanak, amikor újra búcsúzni készülne, marasztalják.

A kérdésre, hogy mi az elmúlt 80 évének „titka”, szerényen válaszol: a türelem, a szeretet, a sok munka és a jó genetika. Vágya már csak talán egy maradt: a gyémántdiploma átvétele. Kívánjuk, hogy 2023-ban ott lehessen e rangos eseményen!

Elismerések

Megérzésére hallgatva egyszer egy kislányt további vizsgálatokra küldött, ezzel megmentve az életét. Az elváltozást a korabeli műszerek segítségével is csak alig-alig tudták kimutatni, ezért nagyszerű munkájának elismeréseként a híres pécsi gyermeksebész, Pintér András (ma már emeritus professzor) minden évben üdvözlő lapot küldött számára.

2008-ban választották meg Dunaföldvár város díszpolgárává megbecsülése és elismerése jeléül.

2010-ben Az év praxisa a Kárpát-medencében díjat vehette át, amelyet hazai és határon túli háziorvosoknak és munkatársainak ad át az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2013-ban pedig Szegeden vehette át aranydiplomáját (50 év szolgálat után) a Szent-Györgyi Napok keretén belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!