A divat a kor lenyomata

2020.02.27. 14:00

Nőnek lenni jó! – Az évad első vendége: Kovács Adél divattervező

A március 3-i Aranyhordó Pódiumesten divatról, dizájnról és az olimpiai formaruha inspirációjáról mesél a dunaújvárosi születésű Kovács Adél, aki a FemCafe „Leginspirálóbb nők” díj egyik várományosa. Az est során szót kap a divattervező egykori rajztanára és támogatója, Rohonczi ROHO István művész-tanár, valamint az alkotásaival inspiráló Friedrich Ferenc szobrászművész.

Szente Tünde

A divat szerintem a kor lenyomata, nemcsak azt értjük alatta, hogy mit veszünk fel, hanem azt is, hogy mit eszünk, hogyan gondolkodunk, és milyen szavakat használunk – vallja Kovács Adél divattervező, akivel hamarosan szülővárosában, Dunaújvárosban találkozhatnak mindazok, akik részt vesznek az Aranyhordó Étterem és Pálinkaház Nőnek lenni jó! pódiumbeszélgetésén.

Harmóniában

A NUBU márka a kifinomult, modern városi nők és férfiak harmóniáját testesíti meg különleges szabásvonalaival.

Az alkotópáros tagjai – Garam Judit és Kovács Adél – munkájukhoz az inspirációt a kortárs hazai képzőművészetből, építészetből és dizájnból merítik. Elnyerték 2013-ban Az év vezető divatmárkája szakmai díjat.

Kovács Adélt kiskora óta foglalkoztatja a művészet minden ága és ezek ötvözése. Nagy hatással voltak rá a dunaújvárosi kortárs művészeti kiállítások. Mintaként szolgált édesanyja, Kovács Irén jelmeztervező, akinek munkáival a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színpadán találkozhattunk. Adél tervezői stílusa a minimalizmus és funkcionalitás, ötvözve a sportos és elegáns elemekkel. Öltözékeire a fenntarthatóság és a tudatos anyaghasználat jellemző. Nem egyszer tekintett vissza Dunaújvárosra, egyik fő inspirációja az acélszobrászat, amelyhez Friedrich Ferenc és Várnai Gyula munkáiból merített. Nemzetközi tapasztalatokat Londonban, a London College of Fashion divatiskolában, a Marios Schwab, valamint az Eudon Choi stúdióban szerzett. Egy évig tanulmányozta a japán kultúrát és öltözékművészetet. Évfolyamtársaival megalapította a Kepp Showroom formációt. Szenzoros elektronikával készült öltözetét a Kortárs Művészeti Intézetben láthatta a közönség.

Kovács Adél, a NUBU márka dizájnere, a Budapesti Metropolitan Egyetem Design Intézetének divattervezés- oktatója. Hallgatói 2018-ban neki szavazták „Az év oktatója” címet Fotó: Fülöp-Pál Ábel

Amint arról korábban a „Dunaújvárosi divattervező kollekciója az olimpián” című írásunkban hírt adtunk, a NUBU márka nyerte el a 2020-ban Tokióban megrendezésre kerülő olimpiai játékokon részt vevő magyarok formaruha-pályázatát. Siker, hogy az ő terveik alapján elkészült ruhákban, kiegészítőkben képviselik hazánkat olimpikonjaink, paraolimpikonjaink.

A FemCafe Gálán, az Inspiráló Nők Estjén, a Várkert Bazárban március 5-én eldől, hogy a február 6-ával kezdődött szavazásnak ki lesz a győztese a „Leginspirálóbb női designer” kategóriában.

„Nagyon érdekel a tipográfia, a kiadványszerkesztés. Szeretem a kortárs táncot” – olvashattuk az Adéllal készült, a Hírlap hasábjain korábban megjelent interjúban. Hogy milyen irányokat vett azóta az érdeklődése, arról többet megtudunk március havának első keddi napján. Kezdés este hat órakor!

Design avagy dizájn

A formatervezés ötvözi az esztétikát és a funkcionalitást. A dizájn ergonómiai, pszichológiai, kulturális, műszaki, gazdaságossági és etikai vonatkozásai együtt testesítik meg a termékben a szépség és hasznosság fogalmát.

A Designterminál értelmezése szerint a dizájnművészet, alkalmazott művészet, mesterség, tudomány, marketing­eszköz, stílus, módszer. Véleményt alkotunk, döntéseket hozunk róla, amikor nyakkendőt, karórát, konyhabútort, autót vásárolunk, kiválasztunk vagy elutasítunk valamit a termékek felkínált választékából.

A dizájn közügy. Mindnyájunké, hiszen mélyen érinti és befolyásolja életkörülményeink alakulását, az élet minőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!