Rendszeresen dalolnak

2019.08.02. 17:30

Negyedszázada alapította dalkörét az Aranydaru Nyugdíjas Klub

Alapításának 25. évfordulóját ünnepeli az Aranydaru Dalkör. A településen és a térségben is kedvelt kórus jubileumi műsorát a ma kezdődő, kétnapos falunapi kavalkád részeként, szombaton a Jó ebédhez szól a nóta!-műsor keretében hallhatják a község lakói és a vendégek.

Körmendi Erzsébet

Az Aranydaru Nyugdíjas Klubon belül, annak tagjaiból 1994-ben alakult a dalkör nyolc taggal. Az alakulás oka az volt, hogy a klub részt tudjon venni a nyugdíjasok székesfehérvári Ki mit tud?-vetélkedőjén, képviselje a község nyugdíjasait és színesítse a település közösségi és kulturális életét. Két évvel később már elnyerték a Ki mit tud? kategóriadíját, amelyet azóta is évenként megvédenek, elnyernek. A dalkör létszáma időközben jelentősen megemelkedett. A megyei vetélkedőn kívül énekelnek a községi rendezvényeken, valamint a kistérség községeinek programjain is fellépnek, sőt meghívást kapnak a Duna túlsó oldaláról Dunavecséről, Kunszentmiklósról, Kunpeszérről, Szabadszállásról, Soltról, mi több, a fővárosban is szerepeltek már.

tavalyi Ki mit tud?-gála után az Aranydaru Dalkör, valamint Mogyorós Mária, a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője (j), Póla Imréné, az Aranydaru Nyugdíjas Klub elnöke (hátul a középtől balra), Juhász-Vedres Zoltánné, az Aranydaru korábbi elnöke (elöl jobbról a második), Németh Irma, a dalkör szakmai vezetője (elöl, bal szélén) Fotó: művelődési ház

 

A Vass Lajos népzenei versenyen 2002-ben bronz minősítést kaptak, 2004-ben a KÓTA országos népzenei minősítőn dicséretes minősítést, az országoson pedig kiváló (bronz) minősítést szereztek. A nyugdíjasklubbal közösen a dalkör idén már tizenhatodik alkalommal rendezte meg hagyományos éves nagy rendezvényét, a pünkösdi dalostalálkozót, hogy a mezőföldi népdalok bemutatását elősegítsék. E rendezvény Fejér és Bács-Kiskun megyében a népdalt kedvelők körében összeforrt Nagyvenyim és az Aranydaru Dalkör nevével.

Gyönyörű fellépőruháikat a művelődési ház és a közalapítvány támogatásával, saját forrásból szerezték be. A Csoóri Sándor pályázaton eszközökre és ruhákra 600 ezer forint támogatást nyertek el 2018-ban.

A dalkör szakmai vezetője Németh Irma, a csoport fellépéseit szervezi Csavajdáné Hassza Magdolna. Elért eredményeiket hűen tükrözik az ajándéktárgyak, oklevelek, amelyek mára már megtöltötték a könyvtár földszintjén található kiállítószekrényt. A dalkör minden falunapon bemutatkozik, most például holnap 12 óra után a liget színpadán.

A szombati programok változatlanok

Zivatarral kísért, esős, szeles időt prognosztizál a meteorológiai szolgálat augusztus 2-án, ma Nagyvenyim térségébe. Emiatt a táncegyüttes jubileumi gáláját az iskola tornatermében tartják meg 18.30 órától. Sokan várták a PikNik Kertmozit, azt, hogy pléden fekve az iskola udvarán, piknikezés közben nézhessék meg az óriás kivetítőn a Kincsem című díjnyertes filmet. Az időjárás azonban erre nem ad lehetőséget ma este – senki sem szeretné, ha közben eleredne az eső, vagy egy hirtelen támadt viharos szél felkapná a vetítővásznat, mint egy hatalmas vitorlát. A mozi esőnapja 2019. augusztus 10-e, szombat, a pontos kezdési időről később kapunk információt. A falunap szombati programjai a meghirdetettek szerint, változatlanul alakulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!