Szent Márton-napi forgatag és jótékonykodás

2018.11.12. 17:30

Nagykarácsonyban lampionokkal a kézben vonultak fel a gyermekek

A helyi általános iskolások és óvodások lámpásos felvonuláson vettek részt az elmúlt pénteken Nagykarácsonyban, Daruszentmiklóson pedig jótékonykodtak is. A közös találkozási pontjuk a Szent Márton napjára való emlékezés volt.

Balogh Tamás

Nagykarácsonyban Kristofory Valter atya várta a csemetéket. Mint a vendéglátójuk nagy barátsággal mutatta be a templomot és annak rendeltetését. A padsorokat megtöltő gyermeksereg imponáló figyelemmel követte a házigazda előadását az ünnepről.

Orbán Istvánné, a Vörösmarty Mihály tagiskola vezetője büszke volt a tanulóira.

Rózsahegyiné Horváth Anita óvónő (j) vezetésével vidám ének- és zeneszóval vonultak az óvodások Fotók: Balogh Tamás

– Az egyik célunk a megemlékezés, a másik az a jelképes mozdulat volt, amivel átléptük a templom küszöbét. Lehet, hogy a jövőben egyházi fenntartás alá kerül az iskolánk. Minden évben megünnepeljük a Márton-napot, most lámpást készítettünk, amivel felvonultunk. Márton püspökre emlékezve meglátogattuk a templomot.

A mulatságon a daruszentmiklósi néptáncosok is felléptek

Az óvodások is részt vettek a programon. Utána egy jó kis kört tettek meg, az addigra már leszállt estében, amikor még szebben világítottak a kezükben hordott kis lámpáik. Erről Rózsahegyiné Horváth Anita óvónő mesélt nekünk.

– Egy nagyon szép és kedves esemény után vagyunk. Az oviban műsort adtak a szüleiknek, aztán a templomi megemlékezést, s a kellemes sétát a világító lámpásokkal nagyon élvezték a gyerekek. Végül egy lámpafényes uzsonna az óvoda udvarán, a szüleikkel együtt, szintén a kedvükre való volt.

A daruszentmiklósi óvodások vidám műsora nagy sikert aratott

A daruszentmiklósiak erős közösség. Legutóbb az óvodásokra gondoltak, és tettek is értük a Márton-napi mulatságukkal, az elmúlt pénteken este. A kicsik önfeledt és csodás előadása után soha nem látott kemény szellemi fejtörő játék, néptáncműsor, vacsora, össztánc és jótékonysági tombola tette teljessé a programjukat.

Kristofory Valter atya az ünnepekről is beszélt a templomban

Hajdú Annamária, a daruszentmiklósi Szederinda óvoda vezetője mesélt nekünk a rendezvényükről.

– Alaposan felkészítjük a gyerekeket erre az eseményre. Örömmel vették, érdekelte őket. Egy pályázat segítségével mindegyikük új népviseleti fellépőruhát kaphatott. Ezek az óvoda tulajdonában vannak, vigyázunk rájuk, hiszen még sok alkalommal szeretnénk azokat felhasználni. Voltak alkalmi, a jeles naphoz kötődő emléktárgyaink is, amiket áruba bocsátottunk. Ezeket az itt dolgozók készítették az elmúlt egy hónap folyamán. Az így kapott bevétellel csatlakozunk a most zajló, Esélyteremtő pályázati programhoz. Székeket fogunk vásárolni, hogy a régieket ki tudjuk cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!