Dunaújvárosi Japán Napok rendezvénysorozat

2019.04.17. 17:30

Muzsika, tárlatok, babakiállítás a 150 éves évforduló tiszteletére

A magyar–japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójára japán napok zajlanak a városban. Ennek első eleme a hétfő esti jótékonysági pedagóguskoncert volt.

Balla Tibor

Az első előadás 1996-ban volt. A koncert azzal a céllal jött létre, hogy gyermekcsoportokat, gyermekegyesületeket támogasson a befolyt összeggel. Az első négy évben a Csengetés Alapítvány, a következő évben a Buborékok Egyesület, majd 2001-től a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya a kedvezményezett. A hétfői koncerten megjelent dr. Sipos Edith, a gyermekosztály korábbi vezetője, aki kezdetektől segítette a munkát, valamint dr. Yousif Mahmood Abdulaziz, az osztály jelenlegi főorvosa. A jótékonysági koncert fővédnökségét idén is dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója vállalta el.

Több helyszínen is zajlik a japán napok sorozata a városban

Indításként az ötletgazda, főszervező Németh Irma, a Móricz Zsigmond iskola pedagógusa állt a közönség elé Pocsai Máriával, a Széchenyi gimnázium tanárával párban, és citerakísérettel virágénekeket énekeltek. Őket a Dunaújvárosi Óvoda kórusa követte, akik egy afrikai dallam feldolgozását énekelték Kunbaya címmel. Repertoárjukban szerepelt Brahms Bölcsődala, a Tavaszhívogató, a My Lord what a morning című spirituálé és Balázs Árpád Bodzavirág című szerzeménye is. A kórust ­Akácz Károlyné vezényelte, zongorán közreműködött Sztipán Orsolya. A Wesley DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Kolisnychenko Inna (zongora) és Kurina Laura (cselló) Csajkovszkij-darabokat adtak elő: az Édes álom, a Bölcsődal és a Natha Waltz című darabokat. A Sándor Frigyes Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvóstanárai, Konkoly Krisztina (fuvola), Tótin István (fagott) és a Sándor Frigyes-díjas Balogh Zoltán András (kürt) Strauss Pizzicato polkáját adták elő.

Juhos Melinda remekül hozta a japán hangulatot

A 24. jótékonysági pedagóguskoncert egy dologban egészen biztosan különbözik az előzőektől. Idén ünnepeljük Magyarország és Japán diplomáciai kapcsolatainak 150 éves fennállását. A Magyar–Japán Baráti Társaság dunaújvárosi tagozata Németh Irma vezetésével magától értetődően csatlakozott az évfordulóhoz a rendezvénnyel. Kézenfekvő volt, hogy a háromnapos Dunaújvárosi Japán Napok rendezvénysorozatába (amelyet a Japán Nagykövetség is felvett hivatalos programjai közé) illesztve a nagy múltú koncertet, japán és japán ihletésű darabokat is hallhasson a közönség. A japán blokk első darabja Joseph Molnar Sakura Sakura címűműve volt, amelyet a Sándor Frigyes zeneiskola tanára, Nagy Veronika adott elő hárfán. Tósaki Kinga (zongora) és Kiss Melinda (ének) műsorában két szerzemény hangzott el.

Németh Irma és a Dolce kamarakórus a megnyitón

A Sándor Frigyes és a Wesley DaCapo iskola tanárai Nagy Olivér Cseresznyevirág és Kodály Nausika című művét adták elő. Meglehetősen különleges élmény volt harmonikán hallani a japán hangzásvilágot, amikor Juhos Melinda, a zeneiskola tanára H. Lering Japán tánc címet viselő szerzeményét adta elő. Tótin Katalin (zongora) és Tótin István (fagott) is egy különleges hangzásvilágú darabot, Steveb Verhelst Song for Japan című szerzeményét adták elő. A japán blokk zárásaként a Dunaújvárosi Vegyeskar Kurucz Gergely vezényletével egy kortárs japán szerző, Nobuaki Izawa O salutaris hostia című szerzeményét énekelte. A koncert zárásaként még három mű szerepelt a vegyes kar palettáján, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely váltott vezényletével Grieg: Ave Naris stella, Tillai Aurél Valamennyi búzaszál és Bárdos Lajos Dana-dana című műve hangzott el, vastapsos kimenetelt generálva.

Dr. Vihar Judit haikuköltő, a Magyar-Japán Baráti Társaság országos csoportjának vezetője magyarázta el a babakiállításon a fi gurák jelentését Fotók: Lackó Izabella

Kedden két eseménnyel folytatódott a japán napok rendezvénysorozata. A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában három kiállítás is nyílt a délután folyamán. A tanulók japán ihletésű rajzaiból a földszinti aulában, az iskola könyvtárában japán tárgyak, a felső zsibongóban pedig origamik kiállítása. A meg­nyitón az 5. a tanulóiból álló Dolce kamarakórus Németh Irma vezényletével a japán himnusz mellett még néhány japán dalt énekelt el, megteremtve a szükséges hangulatot. A nyitóbeszédet dr. Vihar Judit, az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, irodalomtörténész, műfordító, haikuköltő és oktató, a Magyar–Japán Baráti Társaság országos csoportjának vezetője mondta. Két évfordulóra emlékeztetett. Az egyik a 150 éves kapcsolat, amely még az Osztrák–Magyar Monarchiában köttetett. Nem kis jelentőségű egy ilyen megállapodás, főként ha figyelembe vesszük, hogy történelme során 750 évig a szigetország elzárkózott a külvilágtól. A másik egy új időszámítás kezdete, amikor a császár átadja a krizantém trónt a legidősebb fiának május elsején, ezzel kezdetét veszi a 248. korszak, amely a Reiva nevet kapta.

Az egyik díszes szamurájbaba az MMK kiállításán

Szintén a japán napok sorozat részeként nyílt ritkán látható szépségű és érdekességű kiállítás a Munkásművelődési Központ emeletén japán babákból. De ne játékbabákat képzeljenek el, mesehősöket, szamurájokat, a japán hierarchiát mutatja be a tárlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!