doktorandusz tartott előadást a Móriczban

2018.11.14. 14:00

Mit kutat, aki finnugrisztikával foglalkozik? Nyelvészeti előadás általános iskolásoknak

A magyar nyelv napja alkalmából Szabó Ditta, az Eötvös Loránt Tudományegyetem finnugor tanszékének doktorandusza tartott előadást a Móricz Zsigmond Általános Iskolában.

Tóth Alexandra

A harmadik órában alsós osztályoknak, a negyedik órában pedig a hetedik-nyolcadik évfolyamosoknak mesélt a tanszék munkájáról és saját szakterületéről.

A nyelvrokonság kérdése a legtöbb ember számára egy nagyon nehezen emészthető téma, hiszen rendszeresen kapnak szárnyra újabb és újabb, tudományosan nem hitelesen alátámasztott elméletek, amik igyekeznek megdönteni a finnugor nyelvrokonság bizonyított tényét. Ditta előadásában azonban nem nyelvészeti szempontból megalapozott hipotézisek felvetésére és igazolására törekedett, hanem az általános iskolások számára sokkal érdekesebb, megfoghatóbb oldalról közelítette meg a témát.

Az előadó a vízumát mutatja, amivel kiutazhatott Udmurtiába

Miután interatív módon tisztázta a hallgatósággal, mi minden is tartozik egy finnugrisztika-kutató munkájába, egy tartalmas és színes élménybeszámolóba kezdett. Ditta szakterülete az udmurt nyelv, kultúra és közösség, így előadásának törzsanyagát az Udmurtiában tett szakmai tanulmányútja képezte, ahol testközelből ismerkedhetett meg a ma már alig fél millió főt számláló nyelvrokonaink mindennapi szokásaival, hagyományaival és gasztronómiáival. Élménybeszámolóját fotókkal illusztrálta, így szemléletesebben tudta bemutatni az udmurtok különleges „fürdőszobáját”, lakhelyét vagy népviseleteit. Többször tért ki a kulturális különbségekre, arra, hogy egy zárt, kis létszámú, valahol Oroszország határain belül élő közösség és az európai normák között mekkora eltérések vannak, illetve azt, hogy ő ezt hallgatótársaival hogyan élte meg.

Az első sorban ülők csendben figyelnek Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A hetedik-nyolcadikos diákok a prezentáció során néhány Udmurtiából hozott ereklyét is kézbe vehettek, megcsodálhattak, egyebek között az udmurt nők tradicionális ékszerét és egyben vagyoni helyzetük szimbólumát, az eredeti pénzérmékkel díszített nyakörvet is.

Az előadás zárásaként a gyerekek végighallgathatták a 2017-es nyár nagy slágerének, a Despacitónak udmurt átdolgozását, ami a mellett, hogy nagyon szórakoztatóra és látványosra sikerült, több, udmurtokra jellemző szellemes utalást is tartalmazott.

A videót és az élménybeszámolót hangos tapssal jutalmazták a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!