Komposztálás, gyűjtés, égetés

2019.03.17. 20:00

Mit csináljunk a kerti hulladékkal?

A címben feltett kérdésre a „legzöldebb” megoldás egyértelműen a komposztálás, azonban városunkban is sokan vannak, akik a kerti hulladék elégetését választják. Erre azonban szigorú szabályozás vonatkozik.

Morva Dávid

A tavasz a háztartások számára, a nagy takarítás mellett a lomtalanítás és a kerti munkák időszaka. Joggal merül fel a kérdés, mit csináljunk az ilyenkor a ház körül összegyűlt zöldhulladékkal.

Petrovickijné dr. Angerer Ildikó, Dunaújváros Megye Jogú Városának környezetvédelmi-főtanácsosa szerint a legcélszerűbb a felhalmozott kerti hulladék komposztálása. Városunk, környezetvédelemről szóló önkormányzati rendelete kimondja:

„Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítását elsősorban helyben történő komposztálással kell végezni”

- a szakértő szerint, ha ez nem megoldható, a felgyülemlett zöldhulladékot célszerű az erre a célra kijelölt hulladékgyűjtőbe helyezni. – egyébként ezt erősíti a hatályos önkormáynzati rendelet is.

Dunaújvárosban a közterületeken a DVG Zrt. munkatársai összegyűjtik a zöldhulladékot. Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Égetni? Csak szabályosan

Ha az előzőekben taglalt megoldások egyike sem alkalmazható, csak abban az esetben lehet a családi házas és üdülőövezetben október 1.-és április 30. között, munkanapokon 9:00-órától, 17:00-óráig szélcsendes időben elégetni a felgyülemlett kerti hulladékot. A környezetvédelmi-főtanácsos hozzátette:

- Égetni csak a kerti hulladékot illetve avart lehet. Fontos az, hogy előtte ki kell szárítani, amitől meg szeretnénk szabadulni. Illetve lényeges, hogy nem szabad más jellegű – műanyag, gumi és egyéb háztartási – szemetet elégetni, ugyanis veszélyes, mérgező gázok szabadulhatnak fel, aminek egészségkárosító hatása lehet.

A hatályos jogszabály szerint az égetést továbbá úgy kell végezni, hogy a környezetet zavaró, füst pernye tűz-és robbanásveszélyt ne okozzon, illetve a folyamat végeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást is meg kell szüntetni.

Az előírás szerintn ha valaki vét az érvényben lévő előírások ellen az ellen hulladékgazdálkodási bírság szabható ki, amelynek összege ötezer forinttól, akár a százezres nagyságrendet is elérheti.

Tűzgyújtási tilalom esetén

Petrovickijné dr. Angerer Ildikó

Arról korábban már beszámoltunk, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság előbb Fejér megyére, később pedig már az ország egész területére kiadta a tűzgyújtási tilalmat. Felmerül a kérdés mi a teendő most, amikor az adott önkormányzat rendelete alapján megengedett az avar és a kerti hulladék égtése, viszont tűzgyújtási tilalom van érvényben. Erről is megkérdeztük Petrovickijné dr. Angerer Ildikó, Dunaújváros Megye Jogú Városának környezetvédelmi-főtanácsost: A tilalom a külterületekre vonatkozik. Ez nem írja felül a helyi rendeletet. Úgy fogalmaz, hogy ha önkormányzati rendelet belterületre meghatozta az avar és kerti hulladék égetésének szabályait, arra nem vonatkozik. Hangsúlyozottan erdőktől, vonalas létesítményektől, vasútaktól, utaktól távolabb lehet csak tüzet gyújtani. Tilalom esetén például a kielölt tűzgyújtó helyeken sem lehet tüzet rakni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!