Fecskepelenka

2019.09.19. 14:00

Mentőakció: rend lesz, és maradhatnak a fecskék is

Különös mentőakcióról kaptunk hírt Kulcsról. A faluház bejáratánál élő fecskék néhány embert gyönyörködtetnek, néhányat bosszantanak, hiszen kellemetlen a bejáratnál „díszelgő” madárürülék.

Török Tímea

Fotó: LI

Többen állítólag a fecskefészkek leverése mellett kampányoltak illetékes szerveknél, állítólag a régmúltban már a gyakorlatban is megtörtént, hogy a fészkeket leverték. Egy elszánt kulcsi azonban úgy döntött, hogy megmenti a fecskéket. Ráadásul úgy oldotta meg a gordiuszinak látszó feladatot, hogy mind a fecskepárti, mind a fészekleverők tábora elégedett lehet.

– Hasznosak, szépek, és még védettek is. Bár én már akkor szerettem a fecskéket, amikor még nem voltak védettek. Gyermekkoromban édesapám annyira óvta a kismadarakat, hogy még bámulni sem nagyon engedte nekünk, gyerekeknek. Bár magam is a rend híve vagyok, de mit nem adnék érte, ha az én házamnál is fészket raknának, nem csak a verebek hangoskodnának – mondta el Bányai Ottó, a kulcsi fecskementő lakos.

Bányai Ottó, a kulcsi fecskementő az eresz alatt Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Bódis barátomnál jártam vendégségben, nála is laknak fecskék, de egy L alakú deszka építmény segítségével tökéletesen kiküszöbölte a fecskék okozta kellemetlenséget. Ezt látva elhatároztam, hogy a faluháznál lévő fecskefészkeknél ezt a megoldást fogom alkalmazni. Így megmentem kis barátainkat az inzultustól. Nemrégen olvastam, hogy a hazai fecskepopuláció az ezredforduló óta megfeleződött. Pedig egyebek között kiemelkedő szerepük van az egészségre veszélyes szúnyogok és legyek számának csökkentésében. A melegedő időjárás miatt pedig új szúnyogfajok, és velük együtt az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon is. Például a nyugat-nílusi láz és a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő szívférgessége – mesélte Bányai Ottó.

– Elképzelésemmel megkerestem Kulcs polgármesterét, Jobb Gyulát, aki támogatott a fecskementő-akció végrehajtásában. Segítséget kértem és kaptam a falugondnoktól, Pulai Tibortól, aki a kivitelezésben is segítségemre lesz. Az L alakú eresz alá készült építmény, favédő lazúrral kezeljük le, hogy tartósabb és szebb legyen, így majd a faluház képéhez is jól illeszkedik és segítségével a rend is fenntartható lesz, de a fecskéknek sem kell kegyetlen eszközökkel kikényszerítve menniük. Most Rizmayer János a segítőm, akivel az első fecskevédőt felhelyeztük a rendeltetési helyére. Terveim szerint a bejáratnál végig, illetve az épület oldalához is elhelyezzük ezeket az alkalmatosságokat, a fecskék teljes biztonsága érdekében.

A fecskefészkek leverése törvénybe ütközik

A hazánkban élő fecskefajok mindegyike védett, a védelem a madarak fészkeire is kiterjed. A természet védelméről szóló 1996. évi törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, a lakó-, élő-, táplálkozó-, költő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Aki a közel negyed évszázados törvény ellenére mégis engedély nélkül fecskefészket ver le, közigazgatási hatósági üggyel nézhet szembe. Ha jelentős mennyiségű fészek érintett, az már a természetkárosítás bűncselekményének kategóriájába is eshet. Ez utóbbi a Büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!