Igazi csemege a Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítás

2019.02.04. 11:30

Megnyílt az új, állandó tárlat a Győry-kastélyban

A perkátai Győry-kastély épületében új, állandó tárlat várja a látogatókat január 31-e óta. A Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítás nagyszabású megnyitó ünnepségének az intézmény díszterme adott otthont.

Horváth Dóra

Az eseményen elsőként Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, az általa vezetett intézmény, valamint a 42. Állomás! Kulturális Egyesület együttműködését, amelynek számos eredménye van a településen: a megnyíló kiállítás mellett az ünnepségen bemutatták a Perkátai Értéktár füzetsorozat negyedik számát is.

– A most berendezett kiállítás hatalmas lehetőség az intézmény számára, hiszen az új tárlat önmagában is olyan turisztikai vonzerővel bír, amely rengeteg látogatót hoz Perkátára, a Győry-kastélyba – hangsúlyozta Bogó Anikó.

A besnyoi Szironta Együttes is színvonalas produkciót mutatott be a kiállítás megnyitóján a Gyory-kastélyban Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere beszédében a megnyitott tárlat előzményeire tekintett vissza. Beszélt a Kisboldogasszony-napi rendezvényekről, a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület kiállításairól és a 42. Állomás! Kulturális Egyesület tevékenységéről. A polgármester is hangsúlyozta, hogy országos jelentőségű kiállítást valósítottak meg a Győry-kastély padlásterében.

Lászlóné Szabó Edit, a helyi könyvtár vezetője mutatta be a Perkátai Értéktár füzetsorozat legújabb kiadványát. A Lászlóné Szabó Edit dolgozati munkája alapján készült füzetben az egyházi év jeles napjait, ünnepeit mutatják be – a település vonatkozásában.

Ezt követően dr. Baráth Károly méltatta a berendezett kiállítást, továbbá anekdotákat mesélt arról, hogyan is jött létre a kialakított tárlaton látható Perkátai Gyűjtemények kincsestára. A beszédek sorát Rajcsányi László zárta, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a tárlat kialakításához.

Somogyi Balázs polgármester

A megnyitón fellépett a perkátai Népművészeti foglalkozás Cinegemadár Néptánc­csoportja. Aranyosi Ervin kifejezetten erre az alkalomra írt versét szavalta el Jákli Dávid, aki a 42. Állomás! Kulturális Egyesület nevében így mondott köszönetet Rajcsányi Lászlónak a munkájáért. Színvonalas előadással készült az eseményre a besnyői Szironta Együttes, amely csengettyűjátékával zárta le az ünnepséget.

A kiállítás március 31-ig ingyenesen megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!