teljesítette a World Marathon Majors sorozatát

2019.05.20. 17:30

Maratonfutással a világ körül; Waller Gabriella mesterhatosa

A világ legnevesebb városi maraton futóversenyeit – Boston, London, New York, Chicago, Berlin, Tokió – összefogó World Marathon Majors-t eddig közel 5000 lelkes futó teljesítette a világon. Az „ötezresek” társaságában egyelőre két magyar hölgyet találunk, egyikük Waller Gabriella, aki ifjú éveit Rácalmáson töltötte és a sportolást még a helyi női kézilabdacsapatban kezdte.

Szabó Szabolcs

Waller Gabriella Rácalmáson járt általános iskolába és lett tagja a helyi kézilabdacsapatnak, amelyet kisebb-nagyobb kihagyásokkal egészen 2011-ig kapusként erősített. Az Angliába történő kiköltözés és munkavállalás miatt felhagyott ugyan a kézilabdával, de egy idő után egyre inkább hiányzott számára a rendszeres testmozgás, így jött a ködös Albionban szinte tömegsportnak számító hétvégi parkfutás. Ahogy ez lenni szokott: a futás laza öt kilométerekkel kezdődött, majd szépen kúsztak felfelé a teljesített kilométerszámok.

Waller Gabriella a célban – a maratonok után a triatlonsport felé fordul Fotók: amatőr felvétel

– Jöttek a félmaratonok. Az volt a terv, hogy csak lefutunk egyet a testvéremmel, ám végül hat lett belőle. 2016-ot írtunk ekkor, és elhatároztam, ideje felkészülni a nagy londoni maratonra. Ez a világ egyik legnépszerűbb városi maratonfutása, így amatőröknek szinte csak sorsolással lehet bejutni. Nekem nem volt szerencsém, így jelentkeztem jótékony (charity) futónak. Sikerült, az egy életre szóló első 42 kilométerem mellett egy kis alapítványt is támogattam, akik vak és látássérült gyerekeknek segítenek – idézte fel a kezdeteket Gabriella, akinek már itt el is dőlt a sorsa:

– Amikor Londonban célba értem, láttam, hogy jó pár futó két medált kapott a célban. Pár héttel a verseny után kezdtem keresni a következő kihívást, és akkor találkoztam a World Marathon Majors sorozattal, amely a világ hat legnevesebb városi maratonversenyét fogja össze. Motivált, hogy ekkor meg csak mindössze három magyar futó teljesítette ezt. Az első számomra tehát London volt 2017-ben, ez után jött a New York-i verseny még az év novemberében, majd Berlin 2018 szeptemberében, Chicagóban pedig októberben futottam. A 2019-es évet pedig Tokióban kezdtem márciusban, és az áprilisi bostoni verseny volt az utolsó állomás. Így összesen 23 hónap alatt sikerült megfutni mind a hat nagy versenyt. Jó érzés, hogy összesítésben én vagyon a hetedik magyar futó, a hölgyek mezőnyében pedig a második.

Főhősünk nyolc éve él Angliában. Dolgozott már hotelben, volt HR-munkatárs, irodai asszisztens is, három éve egy vasútállomáson forgalmi irányítóként keresi kenyerét. A futás és a mindennapos sport élete részévé vált: – A nemzetközi futásoknak köszönhetően rengeteg új barátságra tettem szert a világ összes pontján.

Az éremkollekció – hat plusz, csak hat magyarnak van hasonló

Gabriellát a soron következő kihívásról is kérdeztük: – Tagja vagyok helyi triatlon egyesületnek, velük edzek minden héten. A következő lépés számomra a helyi Ironman triatlon verseny lett volna júliusban. Sajnos a férjem hirtelen elhunyt hat héttel ezelőtt, így a júliusi versenyt el kell engednem. Jövőre viszont már minden bizonnyal ott leszek a startvonalon Boltonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!