télűző dél­előtt

2020.03.02. 14:00

Kiszét ugyan nem égettek, de igyekeztek elijeszteni a telet

Hagyományos télűző dél­előttjét tartotta a Dózsa György Általános Iskola alsó tagozatos diákcsapata. A zord időjárás miatt ezúttal a tornaterembe kényszerült a rendezvény a Duna-part helyett, és bár az ég nem, a hangulat azért kifejezetten derűsre sikeredett.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

A tavaszias meleg napokat hirtelen leváltó borús, esős, szeles időre való tekintettel némi módosítással ugyan, de belső helyszínen megtartották a télbúcsúztató rendezvényüket a dózsások. Az eredeti terv szerint a Duna-partra vonultak volna ki az alsóbb évfolyamos tanulók és pedagógusok, hogy a szabad ég alatt gyújtsák meg a kiszebábot. A népi hagyomány szerint ugyanis a gyerekek készítenek egy ember forma bábot, amivel hangos rigmusok és zajkeltő eszközök kíséretében kivonulnak a térre, és lángra lobbantják, ezzel elijesztve a telet.

A hagyományok ápolása fontos az iskola számára

A színes, a tanórák során alkotott zajkeltő eszközök ugyan megvoltak, és a kiszebáb is elkészült, de el nem égették. Bombázták viszont különböző télűző rigmusokkal, mondókákkal és dalokkal, végül pedig minden osztály ráaggatta azt a szalagot, ami az egyes tanulók üzenetei tartalmazta, nevezetesen tehát azt, hogy mitől szeretnének megszabadulni a 2020-as esztendőben.

Egyesek hangos, mások színes kézművesmunkákkal télűztek Fotó:Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Simon Gyuláné, a kompetencia alapú oktatás és nevelés szakmai munkacsoport vezetője lapunknak azt nyilatkozta, a rendezvény több éves hagyományra tekint vissza. Azóta tartják, mióta bevezették a kompetencia alapú oktatást az iskolában. A téltemető rendezvény Sólyom Gyöngyvér projektmunkájának eredményeként jött létre, ami olyannyira megtetszett a diákoknak, hogy azóta is rendszeresen megtartják. Mindig újítanak rajta, idén például kiállítást is készítettek a gyerekek munkáiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!