DKKA

2021.01.15. 14:00

Kedvező eseményekkel indult az év, aztán érkezett a járvány

A 2020-as évre sokan bizakodva tekintettek előre. Aztán február közepén egyértelmű lett, a járványhelyzet átírja életünket, mindennapjainkat. E sorozatban negyedévenkénti bontásban tekintjük át, milyen is volt a mögöttünk hagyott esztendő.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Január elején még tradicionális regöléssel kívánt boldog új esztendőt mindenkinek a rácalmási Barina Táncegyüttes férficsoportja az egyetem előtti téren.

Január elején városunkba látogatott Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, valamint Faragó Tamás legendás játékos és szakember, akik a magyar női pólóválogatott felkészülési tornáját tekintették meg. Vári Attila lapunknak akkor így nyilatkozott: – egy csodálatos uszodát kapott a vízilabdacsalád, s persze a helyi polgárok. Nagyon örülünk, hogy stabil oszlopunk a Dunaújvárosi Egyetem egyesülete, amely oktatási képzést is nyújt a játékosok számára.

Életmentők – Kelemen Róbert, Csapóczki Róbert és Farkas Béla Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az ország egyik legnívósabb kispályás focitornája lett a Carissa Kupa, amely 2020 januárjának elején 5 ország 32 csapatát hívta a küzdőtérre. A tornát végül szoros csatában a Shell Dunaújváros nyerte.

Lapunk január elején számos cikkben felvetette, hogy jogszabályellenes volt a legendás Vasmű úti platánsor drasztikus kivágása.

A 2019-es sporteseményeket összegezve megválasztották az év sportolóit. A „Mozdulj Diák” DSE sportolóit, Latinovics Líviát, Juhász Szebasztián is díjazták a gálán.

Mozgalmas volt az esztendő első negyedéve lapunk cikkeinek tükrében

Kácsor Tünde festőművész kiállítása nagy sikert aratott a Bartók kamaraszínház aulagalériájában.

Január 22-én, a magyar kultúra napján Tóth Jánosné vehette át Dunaújváros legrangosabb kulturális elismerését, a Pro Cultura Intercisae-díjat Pintér Tamás polgármestertől.

Január végén még úgy tűnt, Szeged és Kecskemét után Dunaújvárosban kap helyet az MTV CityRocks flashmob. A szervezők végül elhalasztották a júliusra tervezett eseményt.

A magyar kultúra napján Lukács Sándor Kossuth- és Jászai-díjas színművész lépett fel önálló estjével a rácalmási könyvtárban.

A Széchenyi István Gimnázium kollégiumában élő fiatal növendékek mentették meg egy idős férfi életét. Kelemen Róbert, Csapóczki Róbert és Farkas Béla gondolkodás nélkül rohantak oda a lépcsőnél fekvő, bajban lévő férfihoz. Tettükért a fiatalok számos elismerést kaptak.

Egy lehetséges olasz testvérvárosi kapcsolat miatt érkeztek látogatók 2020. január 25-én Perkátára. A települést megkereste a Vicenza megyében található Carré város önkormányzati képviselője, dr. Heinrich Dóra, akit Somogyi Balázs polgármester fogadott.

Február

Innovációs gazdasági versenyt rendeztek a Rudas középiskolában. A színvonalas versenyre az ország minden részéből érkeztek, így például Pécsről, a fővárosból, Balatonfüredről.

Dunaújvárosi sikerrel zárult az I. Mezőfalvi Ulti Verseny február elején. Mint a szervezők a lapunkban megjelent cikkben megfogalmazták, céljuk e szép játék átadása a következő generációknak, és a közösségi kártyajáték fejlesztése.

Szücsné dr. Harkó Enikő kitüntetésével Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Szücsné dr. Harkó Enikő, a Széchenyi István Gimnázium pedagógusa az Akadémián immáron második alkalommal vehette át a Pedagógus kutatói pályadíjat. Mint lapunknak akkor elmondta – kiemelném, szerencsés vagyok, mert az előző osztályaim is mind nagyon nyitottak voltak minderre. Ezzel a törekvéssel, motivációval dolgozom, ilyen szövegértő és szövegalkotó gyakorlatokkal, kitekintő, asszociatív anyagok tananyagba történő beemelésével foglalatoskodom a többi között, és ebben komoly megerősítést jelent a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus kutatói pályadíja.

Mesterséges ívóhelyeket telepítettek az öbölbe. Szlivon Zoltán halászati őr elmondta, úgy látják a természetes szaporulat jóval életképesebb, ezért próbálják mindezt segíteni az új ívóhelyek kiépítésével.

Visszavonta a 350 fős létszámleépítést a Dunaferr, és megállapodott a béremelésről a szakszervezetekkel. Hosszas egyeztetések után született megállapodás. A 2019. október 29-én bejelentett létszámleépítést a Dunaferr visszavonta és megállapodást kötöttek a béremelés mértékéről és a béren kívüli juttatásokról. Így 2020. május elsejétől egy inflációkövető 3,4 százalékos béremelésre kerül sor, amely július elsejétől újabb 6,8 százalékkal bővül, tehát a 2019-es bérekhez képest 10,2 százalékkal keresnek többet a munkavállalók a Dunaferr­ben a júliusi hónaptól – írta lapunk 2020. február 13-án megjelent számában.

A Dunaújváros Sportjáért Díjat Lencsés Józsefnek posztumusz (özvegye vette át a díjat) és Pász Péternek ítélték oda. Lencsés Józsefet több évtizedes helyi sportszervezői és kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként, Pász Pétert a helyi kajak-kenu sportban kimagasló színvonalon, lelkiismeretesen és példaértékűen végzett tevékenységének elismeréseként tüntették ki.

Időközi országgyűlésiképviselő-választást rendeztek február 16-án Fejér megye 04-es választókerületének kilenc településén. A szavazásra jogosultak mintegy 30 százaléka járult az urnákhoz. A hat képviselőjelölt közül a választás győztese Kálló Gergely, a Jobbik–DK–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd közös jelöltje lett. Ám ez nem befolyásolta a parlamenti arányokat.

A hónap közepén kiderült, távozik a dunaújvárosi kézilabda két meghatározó alakja a női kézilabda-akadémiától. Imre Vilmos, a DKKA sport­igazgatója és György László, a felnőtt női csapat vezetőedzője július 1-étől máshol folytatják munkájukat – jelentette be a klub február 18-án.

Március

Mocsai Tamás a magyar férfikézilabda elmúlt két évtizedének meghatározó játékosa, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője március 2-án egy szakmai nap keretében a helyi Rudas középiskolában tartott előadást.

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a Carissa Sport­egyesület által szervezett ­XVIII. Carissa Kupa Nemzetközi Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Torna „A Közös Szenvedély” jótékonysági akciójának záróeseményét rendezték meg március 12-én a Szent Pantaleon Kórház földszinti előadótermében.

Ellenőrzősátor a Szent Pantaleon Kórház előtt Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A több mint negyven segítő partnert felsorakoztató akció eredményeként stroke-őrzőszobát alakítottak ki és rendeztek be a kórház neurológia osztályán. Az ünnepélyes átadó előtt egy kisfilm mutatta be a stroke-őrzőszobát. Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója köszönetet mondott a jótékonysági akció szervezőinek, a támogatóknak, valamint kiemelte, a betegbiztonság és a betegellátás szempontjából nagyon fontos új egységgel gyarapodott az intézmény.

A hónap közepén beütött a járványhelyzet. Március 16-án bezártak az iskolák, másnap a bölcsődék és az óvodák is.

„Dunaújvárosban hét személy esetében rendeltek el házi karantént. Információink szerint köztük vannak a Bánki iskola külföldről hazatért diákjai és pedagógusai. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy ők betegek lennének, tünetük sincsen, ez mindössze egy megelőző intézkedés, amelyet országos szinten is alkalmaznak a járvány terjedésének visszaszorítására” – volt olvasható lapunk március 16-ai számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!