A szópárbajok után azért érdemi döntések is születtek a közgyűlésen

2018.11.16. 07:00

Jó ütemben halad a Modern Városok Program megvalósítása

Parázs, politikai vitáktól sem mentes, szinte maratoni közgyűlést tartott csütörtökön a helyi közgyűlés. A szópárbajok mellett azért számos fontos kérdésben is döntöttek a képviselők.

Szabó Szabolcs

Az előzetes kiosztás szerint a nyílt szakaszban 48 határozati javaslat várt a képviselőkre. A feladatszám nem változott az ügyrendi szavazás után sem, ám számos vitás kérdés felmerült. A Jobbik képviselője, Barta Endre indítványozta – mint korábban is –, hogy a Modern Városok Programhoz és a Vasmű út 41. Irodaház Kft.-hez kötő szerződési javaslatokat tartalmazó anyagokat vegyék le napirendről. Mint a képviselő érvelt: meglátása szerint ezek jogilag nem állják ki a próbát, és egy ellenőrzés után a város látná kárát ezen szerződéseknek. Részben e mellett foglalt állást Szabó Zsolt, a PM képviselője, aki kifejtette: minden szerződést nyilvánosságra kellene hozni. Pintér Attila az MSZP részéről felvetette, baleset-megelőzési szempontból újra kellene gondolni a közlekedési lámpák este 21 óra utáni, valamint hét végi működését.

Cserna Gábor polgármester külön gratulált a női vízilabdacsapat páratlan sikeréhez Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az ellenzéki felvetésekre Szepesi Attila gazdasági alpolgármester reagált. Elmondta, a közbeszerzési hatóságtól, amely szinte folyamatosan ellenőrzi a hivatalt, semmilyen kritika, büntetés nem érkezett, tehát az ellenzéki felvetéseknek nincs jogalapja, azonban, ha most leveszik ezen napirendeket, akkor megakasztják a dunaújvárosi fejlesztéseket, amelyek jól haladnak. A Fidesz-frakció több tagja is kiállt a szerződések, fejlesztések mellett. Cserna Gábor napirend előtti felszólalásában elsőként gratulált a Szuperkupa-győzelmet elért dunaújvárosi csapatnak – ehhez minden további képviselő is csatlakozott –, majd tételesen ismertette a Modern Városok Programban érdekelt beruházások jelen állását. Külön kiemelve a már megvalósult eredményeket.

Közétkeztetés

Hatszázalékos közétkeztetési szolgáltatói áremelést fogadott el a közgyűlés. Az ellenzéki képviselők szerint ez túlzó, hiszen felmerültek minőségi problémák. A hivatal részéről dr. László Borbála kiemelte, hogy az önkormányzat is folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatót, másrészt, ha panasz van, azt tételesen közöljék az érintettek az önkormányzat felé. Szepesi Attila alpolgármester elmondta, ő sem örvend az áremelésnek, de jelentősen nőttek a nyersanyagárak, a jövő évben is nő a minimálbér, valamint így is sikerült mérsékelni a szolgáltató egyébként nagyobb áremelési indítványát.

Számos vitát hozott a város környezetvédelmi helyzete, légszennyezettsége. Cserna Gábor felolvasta azt a levelet, amelyben a megyei kormányhivalt kérték fel, hogy végezzen környezeti vizsgálatot az ISD Dunaferr Zrt. területén. A közgyűlésen jelen volt Pintér Tamás országgyűlési képviselő is, aki felszólalásában jelezte, az ügyben járt dr. György László felelős államtitkárnál, aki elmondta, kérjen felhatalmazást a városi közgyűléstől, hogy környezetvédelmi ügyekben tárgyalhasson az ISD Dunaferr Zrt. vezetésével. A közgyűlés többsége szerint nincs szükség ilyenre, mondván, országgyűlési képviselőként erre van lehetősége Pintérnek, másrészt a városi légszennyezés ügye nem lehet politikai vita tárgya. Ehhez kapcsolódóan Cserna Gábor korábban közölte, az önkormányzat már többször is kívánt tárgyalni a vasmű jelenlegi vezetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!