Méterekkel emelkedik

2020.02.05. 14:00

Jelentősen nő a Duna vízszintje – komoly készültség nem várható

A következő napokban jelentősen, méterekkel emelkedik a Duna vízszintje. Dunaújvárosnál és térségében várhatóan február 8-án 500 centiméteren tetőzik majd a folyó.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Január közepe óta alacsony a Duna, az Országos Vízjelző Szolgálat 0 centiméteres vízállást közölt.

A korábban mért valaha legkisebb vízállás –82 centiméter volt. A Duna vízállása hétfőn és kedden kezdett el emelkedni, február 8-ig várhatóan napi 40-50 centimétert emelkedik majd vízszint.

A folyam magyarországi szakaszán kedden egyedül csak Dunaremete–Rajka, 6500 méter hosszú szakaszán hirdettek első fokú védekezést.

Sok csapadék hullott a bajor, osztrák vízgyűjtőkön

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a hét elején közölte az MTI-vel:

A Duna egész magyarországi szakaszán többméteres vízszintemelkedésre számítanak a szakemberek, de árvízvédelmi készültség egyelőre nem várható. Ez a vízmennyiség egy alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek, ezért – legalábbis a most következő 6 napban – nem kell számítani komolyabb fokozat elrendeléseire.

A hirtelen, drasztikus vízszintemelkedés főként annak köszönhető, hogy jelentős mennyiségű csapadék hullott a közelmúltban a folyam bajor és osztrák vízgyűjtő területein, valamint az évszakhoz képest melegebb időjárás miatt olvadékvíz is keletkezett. A Dunán a jelenlegi előrejelzések szerint Nagybajcsnál a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint meghaladása, esetleg a másodfokú érték elérése várható.

Naponta 40 centiméterrel emelkedhet a vízszint az öbölben is Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú szintek körüli, lejjebb azokat el nem érő tetőző vízszintek valószínűsíthetőek.

Budapestnél a tetőzés a hét végén várható, a jelenlegi számítások szerint az alsó rakpartok magasságát el nem érő vízszinttel.

Térségünkben a tetőzést követően várhatóan Adonynál lehet a legközelebb a I. védekezési fokozathoz (550 centiméter) a Duna vízszintje, a szakemberek 500-530 centiméterre számítanak. Dunaújvárosnál várhatóan február 8-án 500 centiméteren tetőzik majd a folyó, Dunaföldvárnál pedig 450 centiméteres vízállást jósolnak.

Komoly árvízveszélyre számítanak a szakemberek

(Az elmúlt évtizedben, 2013 júniusában „történelmi” árvíz vonult le a Dunán. A kormány tizenkét Duna menti járásra hirdetett ki vészhelyzetet, köztük volt a Dunaújvárosi járás is! Ekkor megdőlt a korábbi, 1965-ös vízmagassági rekord Adonynál 766 cm, Dunaújvárosnál 755 cm és Dunaföldvárnál 721 cm. A 2013-as árhullám előtt a Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin 2013. május 30. és június 3. között nagy mennyiségű csapadék hullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!