Csillagvirágos mesék

2019.04.11. 14:00

Idén a magyar népi irodalom köré épült a délelőtt

Évtizedes hagyománya van a Csillagvirág tagóvoda mesedélelőttjének, amit mindig egy, a költészet napjához közeli időpontban rendeznek meg.

Tóth Alexandra

Tegnap a Dunaújvárosi Óvoda tizenkét tagóvodájából kilenc csapat jelent meg valamilyen kis műsorral a belvárosi Csillagvirág óvodában. A produkciókat főként nagycsoportosok adták elő, műfaj tekintetében volt dramatizálás, bábjáték, egyéni, valamint egyéni és páros mesemondás is. A rendezvény minden évben egy adott tematika köré épül. Idén, tekintve, hogy 2019 a magyar népmese éve, a díszlet, a kis előadók által feldolgozott történetek és az egész délelőttöt levezénylő óvó néni ruhája is ebből a világból merített.

A Kincskereső tagóvoda nyolctagú kis csapata a Csillagszemű juhász című mesét adta elő Fotó: Tóth Alexandra/Dunaújvárosi Hírlap

Juhászné Nagy Marianna, a Csillagvirág tagóvoda intézményvezetője azt mondta, nagy felelősség van az óvodapedagógusokon, hiszen a mai mesék mellett elsikkadnak a népmesék, és ha az oktatási intézményekben nem foglalkoznak ezzel, akkor a gyerekeket megfosztjuk a régi magyar hagyományok, népi kultúra ismeretétől. Mindamellett a népmesék gazdagítják a szókincsünket és morális értékrendszerünket is fejlesztik, hiszen valamennyi népmesénk az igazságosságot közvetíti. Pozitív a végkicsengésük, ami pedig motiválja a kicsiket. Olyan szófordulatokat ismernek meg általuk, amiket máshol nem hallanak, és ezeket akár maguktól is használják szabadjáték során.

A rendezvényt, ahogy eddig is, a tagóvoda Évszakvarázs munkaközössége álmodta meg közösen – mesélte a közösség oszlopos tagja, Kallkóné Horváth Marianna. A csapat nagyon kreatív és jó kézügyességű, így a jelmezt, a díszletet és a gyerekeknek adott apró ajándékokat is ők maguk készítik. A rendezvényt ez alkalommal is Palotainé Gecseg Anikó vezényelte, az óvónő minden évben magára vállalja és nagyon szereti ezt a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!