sok növényt termelhetünk a lakótelepi erkélyen!

2019.05.08. 17:30

Házi kiskert a balkonon: zöldség tavasztól őszig

Itt az idő: megkezdődött a balkonkertészet főszezonja! Azért a fő szezon, mert kisebb mennyiségben és választékban egész évben művelhetjük.

Pekarek János

smacap_Bright

Néhány hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy milyen lehetőségeket rejt az úgynevezett balkonkertészet. Vagyis az a háztáji műfaj, amikor az ember egy kisebb-nagyobb erkélyen, balkonon, teraszon elhelyez néhány ládát, bennük palántafölddel, magokat vet, palántákat ültet beléjük, locsolja, gondozza, majd egyszer csak azon veszi észre magát, hogy folyamatosan szüretelheti a saját termését, ad absurdum akár az ablakpárkányról!

hetedik emeleti panellakás ablakpárkányán elhelyezett balkonládákban is rendkívül fi nom eper terem Fotó: Bőle Éva

Akkor, mint most is, Bőle Éva volt segítségünkre eligazodni ebben a sajátos kertészetben. A sok mindenhez értő, és főképp minden új vállalkozásra nyitott dunaújvárosi hölgy egy éve kezdett bele a balkonkertészetbe, a városon belül vásárolta meg a szükséges kellékeket, a földet, a palántákat, tápoldatot. Egyebekben az internet volt segítségére, például a ládák megvásárlásában. A neten sok információ megtalálható a balkonkertészetről.

Éva folyamatosan tudósít minket a tavasz óta a Martinovics utcai, hetedik emeleti panellakás erkélyén elhelyezett, mintegy ötven ládájában fejlődő növényeiről. Így, folyamatában látva a fejlődést, egészen elképesztő az eredmény, és egy kicsit a kertészkedés örömébe is beleérezhetünk.

Fotó:Bőle Éva

Éva legutóbb az eprével kápráztatott el minket, de májustól októberig egy kéttagú családnak simán megterem a beültetett erkélyén a cukkini, az uborka, a paprika, a paradicsom, a retek, a bab, az édesburgonya, a rukkola, a szeder. De télen sem kell nélkülöznie az erkélyen termett petrezselymet, tépősalátát, kaprot és spenótot! Ami mellett sokféle fűszernövény is nevelhető – ő pillanatnyilag „csak” az előbb felsoroltakkal foglalkozik. Meg az ablakpárkányon termő, tíz ládányi borsóval...

Igaz, az a bizonyos erkély üvegezett, vagyis üvegházként működik, de korábbi lakhelyének erkélyén beépítés nélkül is szép sikereket ért el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!