még lehet jelentkezni

2020.02.04. 17:30

Hatvanhárom intézmény várja leendő hallgatóit

A napokban dönteniük kell a felsőoktatásba vágyóknak, hiszen február 15-én zárul a jelentkezési határidő a szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre.

Szabó Szabolcs

Fotó: © Zsedrovits Enikő

A hajrájához érkezett a felsőoktatási felvételi szezon jelentkezési szakasza. A Dunaújvárosi Egyetem is több nagy sikerű nyílt napon mutatta be képzési kínálatát leendő hallgatóinak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára még január végén közölte: a jelenlegi felvételi eljárás keretében 63 felsőoktatási intézmény 7602 szakot hirdetett meg.

Az MTI összesítéséből kiderül, a tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt: alap- és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel.

Nyílt nap a Dunaújvárosi Egyetemen – a DUE képzései egyre népszerűbbek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, ahol a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem szükséges újból érettségit tenniük – jelezte Schanda Tamás.

A többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségiért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot. A többletpontok rendszere változatlan, a különböző jogcímeken összesen 100 pluszpont szerezhető.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint a felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu-n.

Változatlanok a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárok is: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont.

E hónaptól jelentősen nőnek az ösztöndíjak

Február 1-jétől 30 százalékkal, 166 ezer forintra emelkedett a hallgatói normatíva összege; a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret ezzel bő két év alatt összesen 40 százalékkal bővül – közölte február 1-jén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az egy főre számított hallgatói támogatás összege két lépcsőben nőtt: 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig további csaknem 30 százalékkal, 166 ezer forintra. Így összesen 40 százalékkal bővült a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret, amelyre a kormány 2020-ban 3,5 milliárd forint többletforrást fordít. A hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott tanulmányi vagy rászorultsági ösztöndíjat vehetnek igénybe.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!