Megismerkedhettek a helyi és környékbeli épített és természeti szépségekkel

2019.12.04. 17:30

Háromszáznál több bakancsos túrázott a mezőföldi tájakon

Több mint háromszázan neveztek a 12. Mezőföldi Mikulás-teljesítménytúrára.

Horváth László

Az ország szinte minden tájáról érkeztek bakancsosok, hogy kihasználva talán az utolsó napos időt, kellemes és egészséges sporttal töltsék a hét végét, illetve megismerjék Nagyvenyim és Mezőfalva környezetének épített és természeti szépségeit.

Szombaton rendezték a nagyve­nyimi Erdőjárók Túraegyesület szervezésében a 12. Mezőföldi Mikulás-teljesítménytúrát. Bár ez csak részben volt az, hiszen síkvidéki jellege miatt komolyabb megerőltetésre nem kellett számítani a résztvevőknek. Igazi tél eleji időjárási viszonyokra viszont igen. A programon 8, 12, 20 és 30 kilométeres távra adhatták le nevezésüket a résztvevők. A 8 kilométeres családi távra a nagyvenyimi iskolától indult a kör. A többi útvonalnak Mezőfalva volt a kiindulópontja. A mezőfalvi művelődési házból 210-en rajtoltak el a három távon összesen. – Az ország egész területéről érkeztek, például Szegedről, Szolnokról, Tápiószeléről, Budapestről és még számos helyről, és ők mind végigmentek a településen, ezért nem mindegy, hogy milyen élményekkel mentek haza. Sokan sokat tettünk azért, hogy minden jól sikerüljön. A nagyvenyimi célban szerencsére pozitívan értékelték a napot a résztvevők – írta Franciska Mittelholcz mezőfalvi szervező közösségi oldalán.

A dunaújvárosi Pentele Természetjáró Egyesület is szép számban képviseltette magát. A kutyával még a Grincs is velük tartott (balra), aki igazából nem is utálja a karácsonyt és kedveli a társaságot! Természetesen ez utóbbi szerepet csak az újság kedvéért vállalta a társaság tagja! Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

 

És valóban, a rendkívül szép számú túracsoportok – dacolva a fel-fel támadó széllel és hidegebbre forduló időjárással, valamint az elmúlt napok eső áztatta földútjaival – rendületlenül rótták a kilométereket a kijelölt útvonalakon. Az egészen kicsi gyerekektől az idős nagyszülőig láthattunk bandukolókat a dűlőutakon, erdőkerülőkön. Nagyvenyimre beérve az arborétumnál még a Mikulással és a krampusszal is találkozhattak a túrázók. A célban a nagyvenyimi iskola aulájában tea, zsíros kenyér és az elmaradhatatlan pecsételés várta a megfáradt vándorokat. A túra sikeréről Németh Lászlót, az Erdőjárók Túraegyesület elnökét, főszervezőt kérdeztük.

A nagyvenyimi Kertész család férfi tagja először vett részt a túrán

– Nagyon jónak értékelhető a programunk, hiszen sokan jöttek el hozzánk. A túra végén pedig elismeréssel szóltak a szervezésről, ami egy ilyen országos érdeklődéssel kísért esemény összegzésénél nagyon jó eredmény. A dicséretek közül talán az egyik helyi túrázó véleménye lehet tanúbizonyság, aki először vett részt az eseményen, és a végén azzal búcsúzott tőlünk, hogy nem gondolta volna, hogy Nagyvenyim határában ilyen szép feny­ves található! Természetesen fontos számunkra a távoli vidékekről érkezők véleménye, tapasztalata is. Külön értékes tény az egyesületünk számára, hogy az esemény a Cartographia Kupa és az Észak-Dunántúli Kupa része. Szintén örvendetes, hogy az idei rendezvényen nagyon sok mezőfalvi túrázóval is gazdagodott a programon résztvevők listája. Közel harmincan húztak bakancsot, nem kis részben Franciska Mittelholcz mezőfalvi túratagunk népszerűsítő tevékenységének köszönhetően. Tehát a 12. Mikulás-teljesítménytúra remekül sikerült. Mindenképpen köszönet illeti a szervezésben, támogatásban és lebonyolításban részt vevő embereket, önkénteseket, harmincnégy túratársam dolgozott a program sikere érdekében – zárta értékelőjét Németh László főszervező.

Nevezés Mezőfalván a Kiss Kálmán Művelődési Házban

(Tisztelt Olvasóink! Talán meglepődnek, hogy erről az eseményről újabb tudósítás jelenik meg. Ennek oka az, hogy sajnálatos módon hétfői lapunkban technikai okok miatt rossz írás jelent meg, amiért minden érintettől szíves elnézést kérünk, a szerk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!