Kulturális, gazdasági és diplomáciai kapcsolat

2019.10.07. 07:00

Három évtizedes a koreai–magyar múlt

A Magyar–Koreai Társaság 30. évfordulós rendezvénysorozatának egyik állomása volt a szombat esti nagyszabású koncert a Bartók Kamaraszínházban, ahol Selyemúton a magyar cimbalom címmel magyar és koreai művészek fellépéseivel hozták közelebb egymáshoz a két nemzet kultúráját.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

A kétórás színpadi programot megelezően Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere és dr. Sürü Renáta jegyző fogadta Choe Kyoo-Sik-et, a Koreai Köztársaság nagykövetét, dr. Szegő Andreát, a Magyar–Koreai Társaság elnökét, valamint Lim Mean Youngot, Jeong Eup város alpolgármesterét.

Cserna Gábor az esemény sajtótájékoztatóján rámutatott, a fiatal, mindössze 30 éves diplomáciai kapcsolat előtt még minden bizonnyal nagy jövő áll. A kapcsolat három színtéren, a gazdaság, a külpolitika és a kultúra területén mutatkozik meg elsősorban. Dunaújvárosban a legnagyobb jelentőséggel a gazdasági terület bír, hiszen a város határán található a Hankook Tire egyik folyamatosan fejlődő gyáregysége, amely helyben teremt több ezer munkahelyet, számtalan jótékonysági megmozdulást kezdeményez és iparűzési adójának 50 százalékát Dunaújvárosnak fizeti. A polgármester hozzátette, megtiszteltetés városunk számára, hogy vendégül láthatja a nagykövetet és az alpolgármestert, valamint megköszönte dr. Szegő Andreának a szervezést, a színháznak pedig a helyszín biztosítását.

Dr. Sürü Renáta, Cserna Gábor, Choe Kyoo-Sik, Lim Mean Young

Dr. Sürü Renáta jegyző személyes tapasztalatait osztotta meg. A napokban részt vett a nagyköveti fogadáson Budapesten. Ahogy fogalmazott, óriási élményben volt része, egy rendkívül barátságos delegációval ismerkedett meg. A koncert kapcsán pedig kiemelte, egyedülálló dolog, hogy magyar általános iskolások koreai nyelven éneklik el a koreai himnuszt.

Soo Jea Cheon Jeong Eup zenekar tradicionális udvari zenét játszik, a táncos a királynőt testesíti meg a performanszban Fotó: LAczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Zenei műveltségünk közös gyökerei

Dr. Szegő Andrea elmondta, a rendezvénysorozattal az volt a cél, hogy valami olyat mutassanak, ami jól láthatóan igazolja a két állam között működő, valóban élő kapcsolatot. A zene képes kapcsolatot teremteni kultúrákon átívelően is, így a magyar tradicionális és a hagyományos koreai zene közös vonásait elevenítik meg a művészek. A magyar cimbalom ázsiai eredetű, ráadásul mindkét nemzetre jellemző a pentaton hangzás. A nagykövet hangsúlyozta, gyümölcsöző harminc év van mögöttünk, és bízik benne, ez a rendezvény tovább erősíti a kapcsolatot, majd hozzátette: örül, hogy sikeresen működik a legnagyobb koreai vállalatok egyike Dunaújvárosban, és köszönetet mondott Cserna Gábornak a rendezvény lehetőségéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!