Régen volt ilyen magas színvonalú és izgalmas megmérettetés

2019.04.16. 14:00

Hagyományos versenynek indult, borünnep lett belőle

A Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend szervezésében a XI. alkalommal rendezték meg a Dunamenti Települések Borversenyét. A kétszázhat bormintát értékelő, negyvenhárom bírálót, köztük országos szaktekintélyeket felvonultató eseményt Horváth Zsolt, a város polgármestere nyitotta meg.

Balogh Tamás

Az esemény fájdalmas programmal, megemlékezéssel kezdődött. Nemcsak a helyi, hanem a vidékről érkezett társ borlovagrendek képviselői is együtt tisztelegtek az elmúlt napokban egymás után eltávozott három kiváló lovagtársuk, az egykori nagymester, Vorák József, az alapító és örökös nagymester, Gallai Sándor, valamint az országos tisztségviselőként is szerepet vállaló dr. Sűrű János emléke előtt.

A borbíráló bizottság elnöke Módos Ernő, a Szekszárdi Alisca Borrend nagymestere volt. Hogyan értékeli a versenyt? – kérdeztük az elnöktől.

– Régen volt ilyen magas színvonalú és izgalmas versenyünk, mint ez a legutóbbi. Ezt bizonyítja az elért aranyérmek szép száma is. A legjobb vörösbor kiválasztásában éles versenyben egészen kis részletek döntöttek. A fehér- és a rozé boroknál is ritkán látható komoly versenyt tapasztaltunk. Az eredmények és a magas színvonal bizonyította, hogy a gazdáknak érdemes volt alaposan odafigyelniük az egész éves munkájukra.

Kelemen Róbert földvári gazda, Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere, Dukai István, a Szent Rókus Borlovagrend nagymestere és Pálfi István, a borrend lovagja Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Dukai István, a rendező borlovagrend nagymestere pedig a következőképpen foglalta össze véleményét:

– Ez volt a nyolcadik, általam megrendezett borversenyünk. Az előzőek tapasztalataira építkeztünk, de ezt a munkát mégsem lehet és szabad rutinból végrehajtani. Az idén a korábbi szlovákiai vendégek és a mi térségünk mellett, szekszárdi, illetve mohácsi szőlész-borászok is bemutatták a kiváló termésüket. Ezzel már átfogóbb képet lehet kapni arról, hogy milyen is a Duna menti vidék bortermelése. A remek borok, nagyszerű szakemberek is minősítik ezt az eseményt, amelynek lebonyolításában valamennyiünkre fontos szerep hárult.

Pálfi István, a Szent Rókus Borlovagrend egyik lovagja is okkal volt büszke az eredményhirdetés után. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta:

– A 2018-as cabernet sauvignon rozémmal értem el a helyiek között a legmagasabb pontszámot és egy aranyérmet, amire nagyon büszke vagyok. A szőlő Bölcskén termett és a vörösbornak valóval együtt szüreteltük. Ezzel a munkával egypár éjszakát eltöltöttünk az apósommal, Kern Jánossal, akire a vincelléremként is büszke lehetek. Ő mindenféle dologban nagy segítségemre volt, részese ennek a szép sikernek.

Remek borok és nagyszerű szakemberek a versenyen

Kelemen Róbert a legjobb dunaföldvári gazdaként szerepelt a 2018-as merlotjával. Hangsúlyozza:

– Számomra fontos, hogy ebben a mezőnyben elértem ezt a címet, és a helyi gazdák között az első helyen végeztem ezzel a borommal. A pincészetünkben csak a saját magunk által termelt szőlőt dolgozzunk fel. Sok munka kellett hozzá, mert a szőlő szempontjából a tavalyi év átlagosnak mondható. Terméskorlátozással gazdálkodunk és ez érződik is ezen a boron. Most is jó értékeket mutat, de majd jövő évtől mutatja meg igazán a különlegességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!