Hat hónapra szerződtek a munkával, de hatvan napot akarnak

2018.11.30. 17:30

Elkezdték az iszap kotrását a déli öbölben

Iszapkotrás kezdődött a kikötői öbölben, ami a tervek szerint akár hatvan nap alatt is befejeződhet.

Pekarek János

Megkezdődött a városi kikötő öblének kotrása: a munkát a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület rendelte meg.

Az adonyi Béta-Q Kft., a helyi horgászok régi, együttműködő partnere végzi a munkát, amelynek keretében egyelőre az öböl torkolatánál próbálják megtisztítani az utat kotróhajójuk előtt.

Ezt a kotrást ugyanis nem csak a partról végzik, speciális munkagépükkel, amit már volt szerencsénk bemutatni olvasóinknak. A tér szinte minden irányába manőverezni képes négykerekűvel a parthoz közeli részeket tisztítják meg a lerakódott iszaptól – ám a mélyebb területeken hajóról kotornak, és a mindkét helyen kitermelt iszapot is hajóval szállítják el az öbölből, a kijelölt lerakóhelyre.

Nemcsak a part mentén, hanem a mélyebb részeken is dolgoznak a kotrók a kikötői öbölben Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Bartos József, a cég vezetője lapunknak elmondta: a szerződést hat hónapos időtartamra kötötték. Azonban számításba vették, hogy a munkát (amelyhez hasonló legutóbb 1998-ban volt az öbölben) nagymértékben befolyásolhatja az alacsony vízállás, a köd és a jég. Mindenesetre, ha rajtuk múlik, akkor hatvan napon belül szeretnének végezni a kotrással, és szabad utat adni a ladikoknak.

Egy kis csónakkijáró sem rossz...

Az iszapkotrásban nem (csak) az a megrázó, hogy viszonylag rövid idő alatt mennyi hordalékot képes az öbölbe szállítani még egy olyan eléggé kicsiny vízfolyás is, mint az Alsófoki-patak.

Ugyanis én még emlékszem azokra a gyerekkoromat jelentő évekre, amikor először fedeztem fel a dunaújvárosi kikötő öblét – és akkor még szabadon állt az említett patak torkolata, nyoma sem volt a ma csak „füzes”-ként említett, a patak hordalékával feltöltött területnek. Alig ötven év alatt a horgásztanya vízfelülete kis híján lefűződött az öböl torkolathoz közelebbi részeiről, elposványosodott tóvá változva...

A füzes persze értékes helye a horgászoknak, ott (is) ívnak a halak – de azért egy kis csónakkijáró sem lenne rossz...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!