csak tudására, higgadtságára hagyatkozhatott

2019.04.08. 20:00

Életet mentett az utcán a szabadnapos doktornő

Tudni kell jókor lenni a kellő helyen: akár ez is lehetne a mottója az alábbi esetnek. De valójában nagy szerencse kell ehhez!

Pekarek János

Dr. Szulik Éva március 29-én délelőtt kilenc óra tájban hazafelé indult a dunaújvárosi kórházból, ahol a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) orvosaként dolgozik. De csak néhány lépést tett meg a kaputól, amikor a parkolóban arra lett figyelmes, hogy két férfi lesegít a bicikliről egy idős embert, akit lefektetnek a földre. Amikor odaért a fiatal doktornő, először vércukorszint-zuhanás miatti ájulásra gyanakodott, de letérdelve a fekvő ember mellé, látta, hogy sokkal nagyobb a baj: nincs légzés, nincs keringés.

Dr. Szulik Éva, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályának bejárata előtt, kevéssel az utcai életmentés után Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Azonnal megkérte az egyik ott álló fiatalembert, segítsen abban, hogy a légutak átjárhatók legyenek, emelje fel a beteg állát, majd egy hölgyet, hogy hívja a rohammentőket újraélesztéshez, és rögtön hozzálátott a mellkas-kompresszióhoz.

Néhány percen belül ott voltak a mentők, de addigra helyreállt a légzés, a keringés, sőt, a beteg tudata is visszatért, ki lehetett kérdezni a panaszairól, meglévő betegségeiről.

A beteget a sürgősségi osztályra vitték a mentők (Szulik doktornő aznap már nem dolgozott), jelenleg is kórházi kezelés alatt áll, a legfrissebb hírek szerint állapota stabil.

Sok komplikációtól mentette meg, hogy néhány lépéssel mögötte egy orvos jött az utcán, aki jól tudta, mi a teendő, s határozottan végre is hajtotta azt.

Dr. Szulik Éva dunaújvárosi születésű, a Béke városrészben, az Alkotás utcában gyerekeskedett, a helyi gimnáziumban érettségizett, Pécsett végzett az orvoskaron, és 2005–2006-ban, valamint 2013-tól dolgozik a Szent Pantaleon Kórházban, közte Pécsen volt rezidens orvos. Édesanyja is az egészségügyben dolgozott ápolóként, ma már nyugdíjas. Éva, aki egy csodálatos lánygyermek édesanyja, kora gyerekkorától orvos akart lenni.

Az újraélesztett ember hozzátartozói internetes közösségi oldalon mondtak köszönetet a doktornőnek a legjobb pillanatban érkező segítség miatt, s ő meghatottan köszönte meg a szép szavakat. Utánozhatatlan, szerény mosolyával jegyzi meg, hogy csak azt tette, ami a dolga. De milyen jól tette...

Az életmentő

Dr. Szulik Éva már korábban is mentett életet hasonló körülmények között, egy utcai rosszullétnél. Bármilyen szerényen hivatkozik arra, hogy csak azt tette, ami a dolga, s bármennyire is igaza legyen ebben, azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy ilyen esetben legalábbis sokkal kedvezőtlenebb helyzetben állt helyt, mint bent, a kórház jól felszerelt, szakavatott asszisztenciával működő Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Ez esetben azonban csak magára, tudására, irányító, meggyőző készségére, higgadtságára hagyatkozhatott!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!