piacvezető a ponty

2019.12.23. 14:00

Egyre igényesebb a fogyasztó és egyre nő a halas kínálat is

Évről évre egyre kevesebben vásárolnak élő halat, a fogyasztók inkább a jó minőségű, konyhakész halhúst és egyéb alapanyagokat keresik. Lekéretőztünk a „halas” alagsorba.

Szabó Szabolcs

2019.12.20.Szalka József alboltos Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Toporgunk lent a fotós kollégával a piaci Szalka-féle halbolt alagsorában. „Mondd?” – tekint felém kérdőn a gazda, ifj. Szalka József, aki a fekete halköpenyes társaságának egyike éppen. A köpenyesek sebészi pontossággal pucolnak, beleznek, tisztítanak, filéznek, egyszóval konyhakész állapotba hoznak pontyot, harcsát, süllőt, kecsegét – amit éppen az adagoló rekeszt eléjük rak.

– Így karácsony előtt, napi 20-25 mázsa halat dolgozunk fel. Mindebben a logisztikát is beleértve több mint 20 munkatárs vesz részt. Kemény meló, de hát ezt vállaltuk – mondja Szalka József, akit a fogyasztók aktuális ízléséről is kérdeztünk:

Ifj. Szalka József munka közben – napi több mint húsz mázsa halat dolgoznak fel Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

– A ponty természetesen még mindig vezet, ám egyre többen keresik a szürke- és az afrikai harcsát, az amurt, a busát, a süllőt, vagy éppen a kecsegét is. Igyekszünk mindenkit kiszolgálni. Amit mi tapasztalunk, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a jól előkészített minőségi terméket. A magyar halat mi Apajpusztáról hozzuk, a termelő biominősítéssel bír, számos kiváló audittal rendelkezik. Még mindig igaz, hogy hal tekintetében Magyarországon a karácsony a főszezon. Az átlagos napi forgalom nálunk is 30-40 százalékkal növekszik ebben az időszakban. Ami a friss tengeri halakat és egyéb herkenyűket illeti, sokan keresik még a lazacot, vagy a friss garnélát is – adott gyorsjelentést Szalka úr.

A statisztikák szerint az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban 6,7 kilogrammnyi, ezzel szemben az eu-s átlag 20-22 kilogramm körül mozog. Pedig az egészségügyi ajánlások szerint is érdemes lenne minél több friss halat fogyasztanunk.

Pontyszelet frissen – rántva, sütve, párolva is ízletes

Továbbra is piacvezető a ponty

Bőséges az ünnepi halkínálat, mivel az időjárás kedvezett a tenyésztésnek, a fogyasztói árak tavalyhoz képest változatlanok – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Lévai Ferenc szóvivő, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kiemelte: karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 890–1250 forint körüli.

A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja, amelyből tavaly több mint 18 ezer tonnát termeltek. Lévai kiemelte, ilyenkor a pulton a kínálatban ott szerepel a csuka, süllő, sőt akár a kecsege is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!