Sorozatos kilépések a Jobbikból

2020.06.08. 07:00

Dunaújvárosba ejtőernyőzött nem is egy fővárosi politikus az elmúlt időben

Fogy a Jobbik. Politikusok lépnek ki a pártból, régiós alapszervezetek oszlatják fel magukat. Összeállításunkban ezeket szedtük össze.

Brousil Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Volt már egy nagy kilépési hullám a párt életében, amikor olyan igazi virtigli jobbikosok kerültek ki a pártból, mint Novák Előd, Volner János, Toroczkai László vagy Dúró Dóra, Apáti István, Fülöp Erik. Közülük volt, akit elküldtek, volt, aki magától lépett le. Jött a Mi Hazánk Mozgalom, a Fejér Megyei Közgyűlés komplett jobbikos frakciója hagyta ott anyapártját, és így tovább... Cikkünk témája most nem ez, bár a „kezdet” mindig nehéz, hanem a Jakab Péter elnökké választása óta eltelt idő tömeges kilépési hulláma. Kezdjük a legfrissebbel. Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere – ezt közös közleményben jelentette be múlt kedden a párt és a városvezető. A tájékoztatás szerint megegyezésen alapuló döntés született, és semmilyen nézeteltérés, konfliktus nem áll annak hátterében.

Jakab Péter elnökké választása átrendezte a párt sorait

Alig egy héttel korábban pedig ez volt olvasható az MTI-n: Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének „mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtár­siasságot”. Szintén ezen a napon látott napvilágot a következő pár sor ugyanott: Farkas Gergely eddigi frakcióvezető-helyettes és Varga-Damm Andrea is kilép a Jobbik ország­gyűlési képviselőcsoportjából. Farkas Gergely a Facebook-oldalán azt közölte: a továbbiakban nem kíván asszisztálni „Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot”. Varga-Damm Andrea a vele szembeni eljárást „a dicsőségesnek nevezett dicstelen tanácsköztársaság reinkarnációjának” nevezte, hozzátéve, korábban ő kapott 24 órát a lemondásra, most viszont ő hívja fel a pártelnökséget, hogy mondjon le, és írjon ki tisztújítást a Jobbikban.

A Jobbikban történt mozgolódások városunkat is elérték Fotó: DH arhív

Tovább is van, mondjam még?

Jóval korábban kezdtünk el foglalkozni a Jobbik szétesésével, akkor a következőket szedtük össze. Megszűnt a Jobbik paksi szervezete, amelynek elnöke kilépett a pártból. Horváth Zoltán a lépést azzal indokolta, hogy nem látják azt a koncepciót, amellyel a párt előre tudna lépni. Időrendben lépkedjünk visszafelé. „A Jobbikban jelenleg a tisztességtelenség és a becstelenség uralkodik” – mondja abban a videóban Bana Tibor, amelyben bejelenti, hogy kilép a pártból. Ezzel csaknem párhuzamosan a párt Vas megyei alapszervezete jelentette be: „Mi, a Jobbik Vas megyei vezetői kijelentjük, hogy a továbbiakban nem kívánunk a Jobbik szétveréséhez asszisztálni, ezért párttagságunk megszüntetését jelezzük az Országos Elnökség és a pártigazgató felé, ezzel párhuzamosan pedig megszűnnek megyei alapszervezeteink” – írta a Facebookon Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi alapszervezetének elnöke és megyei sajtófőnöke. Ezt később cáfolta a párt március első napján kinevezett regionális pártigazgatója. Balassa Péter hangsúlyozta: továbbra is vannak Vas megyében működő Jobbik-alapszervezetek, ilyen például az általa vezetett szombathelyi is, tehát nem lehet azt állítani, hogy a Jobbik Vas megyében megszűnt létezni. Február vége felé közeledve Szávay István, a Jobbik egyik alapítója és ismert arca lépett ki a pártból. Szávay nem indokolta meg döntését. Ugyanezen a napon távozott Lokody Levente is, aki Jakab Péter egyetlen kihívója volt a Jobbik legutóbbi kongresszusán. Bejelentéséhez hozzáfűzte: „A szervezet Maros megyei alapszervezete is mától megszűnt létezni a bajtársak egyhangú határozatának köszönhetően.” Egy héttel korábban pedig kilépett a Jobbikból és a párt országgyűlési képviselőcsoportjából Bencsik János. Lépése okaként azt említette, hogy a párt január végén megválasztott elnöke és annak helyettese „politikai bosszúhadjáratot hirdetett mindazon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették”, ő pedig ezt a lépést „morálisan elfogadhatatlannak, a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek” tartja.

Szintén február végén Debrecenben szűnt meg a helyi – az ország második legnagyobb – alapszervezete, mivel kilépett a pártból Kőszeghy Ábel önkormányzati képviselő. Őt követte öt társai is, így a debreceni tagság tíz fő alá apadt. A párt alapszabályának értelmében ez már nem tartható, így feloszlott a debreceni alapszervezet. Egy nappal korábban Bogdán Szabolcs, a párt debreceni elnöke távozott a Jobbikból. Ugyancsak február végén Varga Dániel és Zsitnyák János (I. kerület), Kovács Dávid Attila (XXI. kerület) és dr. Staudt Csaba (XXIII. kerület) önkormányzati képviselők fordítottak hátat a Jakab-pártnak, mondván, hogy a XXI. századi konzervatív, jobboldali politizálásnak már nem látják esélyét a Jobbikban. Január utolsó napjaiban jelentették be Békéscsabán, hogy megszűnt a párt helyi szervezete. Kocziha Tünde, a Jobbik helyi vezetője szerint döntésüket nem befolyásolta, hogy előző nap Jakab Pétert választották a párt országos elnökének.

Helyi szál – összeboltolva a baloldallal

Az eddig említettek mind deficit a pártnak, hozamként a Fejér megye 04-es választókerületben kiírt időközi országgyűlésiképviselő-választás nevető nyertese, Kálló Gergely áll. De ez sem nettó nyereség, mivel Kálló a szintén jobbikos, azóta polgármesterré avanzsált Pintér Tamás helyére ült be a Parlamentben. A párt lassan ott tart, mint anno a Herényire (Herényi Károly – a szerk.) zsugorodott MDF. Elfogy. Kíváncsian várjuk, hogy a sok kilépés és átrendeződés milyen hatással lesz szűkebb pátriánkra. Jelesül, hogy Pintér Tamás kilép-e a Jobbikból és átül-e a „ballikba”, amely politikai platform végső soron őt előbb országgyűlési mandátumhoz, majd polgármesteri székhez juttatta? És van itt még valami. Azaz valaki. Nevezetesen Szávay László, a Jobbikból szintén távozott Szávay István testvére. Szávay László kezdetektől a Jobbik mellett sündörgött, aztán később Dúró Dóra kabinetfőnöke lett, de a sajtóhírek szerint tagja volt a Vona Gábort anno segítő ötfős tanácsadó testületnek, a Trösztnek is. Egy, az Origo birtokába jutott belső körlevelében Szávay László elvakultan gyűlölködő pártelnökről és alkoholista vezetőről írt. Szávay István testvérét 20 év után megalázó módon bocsátották el a Jobbik-frakciótól, emiatt jogi lépésekre készül a Jakab Péter-féle pártvezetés ellen – írta az Origóra hivatkozva a Hír TV weboldala. Na most ez a Szávay László ma városunkban, az önkormányzati honlap telefonkönyvének tanúsága szerint önkormányzati főtanácsadó pozícióban „segíti” Pintér Tamásék munkáját. Hogy a Pintérék által kommunikált fene nagy eladósodottságban, meg córeszban miből futja ilyen exjobbikos ejtőernyőzött szakik alkalmazására, azt nem tudjuk, hiszen azt sem verte nagy dobra a városvezetés, hogy Szávay László Dunaújvárosban dolgozik. A városházára nem vagyunk bejáratosak, de azért annyit hallottunk, hogy a Demokratikus Koalíció helyi erős emberei igencsak kritizálták Pintérék ebbéli lépését, és ha nem is égett még oda a platnira, de már kifutott a tej az „új” városvezetés fazekából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!