holtponton vannak

2020.03.29. 15:30

Csökkenő létszám, növekvő tehetség – helyzetjelentés a Gorillákról

Szünet – leginkább így jellemezhető a honi sportélet a koronavírus miatt. Ez alól a Magyar Amerikai Futball Szövetség égisze alá tartozó bajnokságok sem képeznek kivételt, így a Powerade Divízió I sem, amelyben a DAK Acél Gorillaz szerepel.

Morva Dávid

2019.09.13. Dunaújváros Gorillaz Amerikai Futball Klub edzése Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A tavalyi szezon némileg csalódást keltő lehetett a győzelemhez szokott dunaújvárosi fanoknak. A Gorillák az előző kiírásban ugyan simán a rájátszásba jutott, ott azonban az Eger Heroes együttese, nevéhez mérten, valóban hősként küzdött, így végül megálljt parancsolt az idény végére kicsit elfogyó Gorillaz csapatának. Az idei etapnak – már ha lesz egyáltalán – nem kevés változás után áll neki az újvárosi egylet, természetesen Bachrathy Kornél vezetésével, aki immár megszokta új szerepkörét, és azt, hogy főként a partvonal mellől irányítja az együttest.

Bachrathy Kornél (feketében) mutatja a helyes irányt Fotó archív/Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mint mindenhol, úgy a honi Amerikai Futball Szövetségben is elrendelték a mérkőzések, valamint az edzések beszüntetését, így gyakorlatilag a játékosok, edzők, amennyire lehetőség van rá, otthon a négy fal között készülnek az idényre, amelyről nem tudni mikor rajtol, vagy elrajtol-e egyáltalán.

- Mivel ez egy amatőr sport, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve nagyon nehéz elvárni azt, hogy a játékosok otthon készüljenek, úgy gondolom, ilyenkor az egészség megőrzése a legfontosabb. Senkinek sem ez az elsődlegesen megoldandó problémája. Főleg annak fényében, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint azt sem tudjuk, mi lesz a szezonnal, így nehéz edzeni, formát időzíteni.

Változó célok

A kialakult helyzetben nagyon nehéz nemhogy reális, de bármilyen célt, célokat kitűzni a szezonnal kapcsolatban, hiszen az sem biztos, hogy megtartják az idei kiírást. Ráadásul a keret is átalakult: sok újonc csatlakozott a Gorillákhoz, a gárda ráadásul irányítót is cserélt, ami az amerikaifutballban olyan, mintha alapállást kellene váltani egy bokszmérkőzés kellős közepén. Jeszenszki Dávidot a Homokmégyről érkezett Hegedűs Máténak kell pótolnia, emellett a kispad továbbra sem túl hosszú, és természetesen sérülések is nehezítik Bachrathyék dolgát.

- Túl vagyunk egy irányítóváltáson, emellett a keretünk szinte teljesen késznek mondható, bár van néhány sérült játékosunk, illetve a létszámunk sem túlzottan kielégítő, kevesebben vagyunk, mint tavaly. Tehetség szintjén azonban nem állunk rosszul, ezt mindenképpen ki kell emelnem, úgy gondolom, a mezőny első feléhez tartozunk, ha csak ezt a szegmenst vesszük figyelembe. Pusztán a tehetséggel azonban nem lehet bajnokságot nyerni, ezt jól mutatja a tavalyi szezonunk is, amikor egyszerűen létszámban fogytunk el a hajrára.

Madarász Attila (labdával), az egyik legrégebbi motoros a csapatban Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ami pedig az elvárásokat illeti, a szakember szerint a Szombathely a legesélyesebb a bajnoki címre, a döntő másik résztvevője azonban kérdéses, de optimális esetben akár a Gorillák is odaérhet a végjátékra.

- A Szombathely kiemelkedik a mezőnyből, véleményem szerint idén megnyeri a bajnokságot. Az már más kávéház, melyik gárda jut a fináléba. Mögöttük ugyanis két-három-négy, nagyjából hasonló játékerőt képviselő csapat áll, ide tartozunk mi is. Közöttük több tényező is dönthet. Ezek például az importjátékosok megléte vagy éppen hiánya, az aktuális forma mellett pedig a sérülések is bezavarhatnak. Jó meccseket vártam volna, illetve várok a szezontól. Azt pedig egyelőre nem tudni, mikor milyen formában valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!