Perkáta

2020.10.22. 11:30

Csodálatosan szép porcelánbabák gazdag gyűjteményéből nyílott kiállítás a kastélyban

A Perkátai ÁMK és a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. szervezésében október 15-én a Győry-kastély kiállítótermében megnyílt a Porcelánbaba-kiállítás.

Horváth Dóra

A tárlaton számos, szebbnél szebb baba tekinthető meg, amelyeket lelkes berendezőik tematikusan csoportosítva állítottak ki – esküvő, iskola és cirkusz egyaránt megtalálható –, hogy a közönség kedvére gyönyörködhessen bennük. A megnyitóra a kastély dísztermében került sor, ahova a járványügyi szabályokat figyelembe véve várták az érdeklődőket: maszkban, majd a köszöntőket követően tizenöt fős csoportokban engedték be a kiállításra a látogatókat az intézmények munkatársai.

Az ünnepségen elsőként Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. igazgatója köszöntött mindenkit. Beszédében bemutatta a különleges gyűjtemény tulajdonosát, Borbély Csabát, aki immár húsz éve vásárolta az első babát először ajándékba, családja női tagjainak. Olyan nagy siker aratott, hogy rövid időn belül már gyűjteni kezdte a szebbnél szebb porcelánbabákat. Nem először állítja ki a kincseit, megtekinthetőek voltak már Kulcson, Adonyban és a dunaújvárosi óvodákban is.

Koszorúslányok, cirkuszos és iskolás babák egyaránt láthatóak
Fotók: Horváth Dóra / Dunaújvárosi Hírlap

Az igazgató kihangsúlyozta még, hogy a tárlaton helyet kaptak a perkátai Mészáros Zsuzsanna porcelánbabái is, s a színvonalas kiállítás berendezése Jákli Janka, László Nikolett, Mészáros Zsuzsanna, Rajcsányi László, Rajcsányi Lászlóné és Tamás Márta ízlését és keze munkáját is dicséri.

Lászlóné Szabó Edit után Borbély Csaba szólt néhány szót a közönséghez. Megköszönte a lehetőséget, hogy Perkátán is kiállíthatja a babákat, s elmondta, hogy több mint ötszáz darabos a gyűjteménye:

– Olyan sok babát sikerült összegyűjtenem, hogy nem tudom már a lakásban tartani. Szeretném, hogy mások is örömmel nézzenek a babákra, ne csak én és a családom gyönyörködhessünk bennük – írja a gyűjtő.

A köszöntőket követően megnyílt a lehetőség, hogy a látogatók megtekintsék a kiállítást, ahol mindenki talált a kedvére való babát, amit kedvencének kiálthatott ki. Az éppen sorukra váró vendégek számára egy fogadással készültek az intézmény dolgozói, ahol lehetőségük volt beszélgetni egymással. Az esemény a kora esti órákban zárult.

A Porcelánbaba-kiállítás év végéig várja látogatóit a kastély épületében, annak nyitvatartási idejében.

Borbély Csaba, a gyűjtemény tulajdonosa a megnyitón

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!