hamar jöttek a sikerek

2019.02.04. 07:00

Bolyki János elsőként kezdett a családban borral foglalkozni

Az egri Bolyki János volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége januárban. Az újvárosi borbarátok közössége ritkán látható, hallható, jó színvonalú és remek hangulatú – jobbnál jobb poénokkal megtűzdelt – estét tudhat maga mögött ezúttal is.

Agárdy Csaba

Dunaújváros Bolyki János 1974-es születésű, 2003-ban kezdett el agrármérnökként borászkodni

– Tudom, nagy divat azt mondani, hogy háromgenerációs borász vagyok. Én nem teszem ezt, nem is tehetem, hiszen elsőként kezdtem el a családban borral foglalkozni. Szerencsére hamar jöttek a sikerek, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Azt látom, jó úton járunk.

Adódik a kérdés, első generációsként, hogyan sikerült így „befutni”?

– Mindig törekedtem arra, hogy amit csinálok, azt a legmagasabb szinten csináljam. Ennyi a történetem.

Nagyon érdekes neveket ad a borainak. Gondoljunk csak az Indián Nyárra…

– Okkal gondolhatják, hogy minden bornak története van, de ez nem igaz. Van egy remek grafikusom, és ő készíti a címkéket, és a neveket is ő találja ki. Működik a dolog.

Bolyki János volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége múlt hónapban Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az egri borok a bikavérről híresek a hazai piacon. Néhány éve elkészült a fehérborokból készült egri csillagok. Ez a bor lehet konkurenciája a bikavérnek?

– Ezt nem tudom, de elindult egy folyamat, az biztos, az egri borvidék fehérborjellegét szeretnénk hangsúlyozni.

Egy utolsó kérdés. Egri borászként hogy érezte magát a dunaújvárosi borklubban?

– Nagyon jó volt a hangulat, szakértő közönség volt, és a legfontosabb, hogy az idő elteltével, a borfogyasztás növekedésével sem csökkent a közönség érdeklődése.

Grábics Gábor, a klub alapító tagja is mondott néhány szót

Eredményekről...

A Bolyki pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el egy régi kőfejtő 30 méteres falai között, egy igazán izgalmas helyen található parkosított környezetben. A kőfejtő 1,2 hektáron helyezkedik el, amihez 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék, amelyek mindegyike megtekinthető egy pincelátogatással egybekötött borkóstoló során. A borbemutató történhet a csendes, parkosított bányaudvarban 30 méteres falak között, vagy kóstolóhelyiségeink valamelyikében. A borász, Bolyki János agrármérnök, 2003 óta készít borokat, és már az első bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüst­érmet kapott. Azóta minden évben egy vagy két borral sikerül érmet elhozni a világ legnagyobb borversenyéről. 2010-ben az Év Fiatal Borásza, 2011-ben az Év Egri Borásza és Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete cím büszke tulajdonosa. 2012-ben a Best of Budapest által kiválasztott legjobb 50 budapesti étterem az Év Gasztro borászának választotta.

Az egri Bolyki pincészet remek borokat sorakoztatott fel a januári klubesten

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!