Nem komposztálható minden, fel kell készülni az új helyzetre

2020.06.18. 14:00

Betiltják a zöldhulladék- és avarégetést januártól

Végleg eldőlt, hogy természetvédő aktivisták és az Európai Unió kilátásba helyezett szankciói miatt nem lehet avart és kerti hulladékot égetni 2021. január elsejétől. Ha nincs égetés, jó lesz a levegő, és mindenki jól jár, hihetnénk, de ez sajnos nem teljesen így van.

Körmendi Erzsébet

Vészesen közeleg az az idő, amikor a zöldhulladékot, valamint a sok vitát kiváltó őszi avart nem lehet eltüzelni, komposztálni kell. Csakhogy nem komposztálható minden hulladék. Tavasszal van a legnagyobb a termelés, a metszés, a rendteremtés idején. A második nagy hullám az őszi avar felhalmozódása, ami településenként változó mennyiségű lehet, de sehol sem elenyésző. Jelenleg két megoldás van érvényben a településeken a képviselő-testület által meghatározott módon. Egyik, hogy heti egy-két, előre meghatározott napon lehet a magánterületeteken égetni, a másik, hogy tavasztól egészen őszig nem lehet tüzelni, így a nyári hónapok zöldhulladékát deponálhatja mindenki otthon, vagy lebomló zsákban elszállíttathatja a szolgáltatóval. Ha betegség miatt kipusztul egy fa a kertben, vagy le kell nyírni a telket körülvevő sövényt, azt nem lehet az éves időszakra kapott 8 darab 120 literes zsákba csomagolni.

A lenyírt füvet elcsipkedték az állatok, de jószágot is kevesen tartanak

A téma rendkívüli módon megosztó Rácalmáson is, ahol egyébként a pandémia kezdete óta tilos – előtte pedig havi egy napon volt engedélyezett – a tűzgyújtás. Akinek kertje van, az ragaszkodna a hulladékégetéshez, szomszédját viszont zavarja a füst, főleg, ha éppen akkor teregette ki a ruhákat a kertbe. Bosszantó, amikor félig zöld faágnak, nyesedéknek, vagy eső áztatta hulladéknak is alágyújtanak az emberek, pedig az füstöl és nem ég, mint a száraz ág, avar.

Schrick István polgármester szerint is egyik oldalról öröm a tiltás, hiszen a levegő minőségét kedvezően befolyásolja a füstmentesség, másik oldalról viszont meg kell teremteni ennek az új létformának a feltételeit, hiszen valahova tenni a kell jövőben is a kertekben keletkező zöldhulladékot. Januárig még fél évük van a szolgáltatóknak, az önkormányzatoknak, az embereknek, hogy felkészüljenek a jogszabályok diktálta új helyzetre.

Igazán nagy füst akkor keletkezik, ha eső áztatta, vizes, vagy még zöld gazt, ágat, levelet akarnak eltüzelni a kert végében Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere is hasonlóan vélekedik: jó dolog, ha tisztább lesz a levegő, viszont akkor komolyan meg kell szervezni a zöldhulladék-szállítást. Községükben biokazánnal fűtenek intézményeket, a művelődési ház mellett aprítógép működik, oda hordhatják a lakók a fákról lemetszett ágakat, gallyakat, illetve akinél nagyobb mennyiség van, ahhoz kimennek, segítenek neki az elszállításban is. A községben jelenleg gyakran, heti két napon lehet zöldhulladékot tüzelni, ezért nem tűnik annyira fel, nem borul füstbe az egész falu úgy, mintha mindenki egyszerre, egy napon akarná elégetni a havi mennyiséget.

Daruszentmiklós polgármestere, Rauf Norbert szerint nehéz lesz ennek a rendelkezésnek eleget tenni. Fél év rövid idő a felkészülésre, a szállítás, a komposztálás megszervezésére. A településvezető szerint vidéken nagyon sok zöldhulladék képződik ahhoz, hogy ennek megsemmisítését csak úgy be lehessen szüntetni. A fűnyíráskor keletkezett zöldet, a gazt oda lehet adni az állatoknak – csakhogy állatokat is egyre kevesebben tartanak már. Az idős falusi emberek megszokták, hogy mindent hasznosítanak, amit lehet, a többit a kert végében eltüzelik. Ők (is) jövőre már csak füstölöghetnek.

Ez van addig is

A helyi rendeleteket be kell tartani. Külterületen irányított égetésre, tarlóégetésre van lehetőség, de egyszerre legfeljebb 10 hektáron, és azt 5 nappal korábban be kell jelenteni a katasztrófavédelemnek. A munka során be kell tartani az ide vonatkozó biztonsági előírásokat, megfelelő eszköznek, létszámnak, oltóanyagnak kell jelen lennie, és védősávot kell szántani a terület köré, mondta el Szabó-Bisztricz Anett szóvivő. Aki ezek ellen vét, az az okozott kár megfizetésén túl tűzvédelmi bírsággal sújtható, amelynek összege 20 ezertől hárommillió forintig is terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!