A tűz martaléka lett a háztető

2019.02.19. 14:00

Baracs település lakossága egy emberként fogott össze a Varga családért

Elektromos zárlat miatt váltak ideiglenesen hajléktalanná Vargáék Baracson. A család jelenleg szomszédjuknál húzza meg magát.

Tóth Alexandra

Teljes terjedelmében égett egy ház tetőszerkezete Baracs külterületén pénteken délelőtt. A helyszínre a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik két vízsugárral eloltották a lángokat, ám az aprócska ház lakhatatlanná vált.

Így néz ki a ház a sajnálatos tűzeset után három nappal

Az eset kiváltotta a jóindulatú emberek együttérzését, akik igyekeztek erőforrásaikhoz mérten segíteni a családnak. Szomszédjaik, Jagadics János és párja, Molnár Ildikó adnak ideiglenesen otthont Varga Sándornak és feleségének, amíg az idős Varga Sándorné az egyetlen, épen maradt helyiségben húzza meg magát. Az interneten hamar elterjedt az egyébként is szegényes körülmények között élő család története, elsősorban Molnár Ildikó Facebook bejegyzései nyomán értesült róla a baracsi és környékbeli lakosság. Felajánlásként ruhákat, törülközőket kapott a család, volt, aki bútorral tudott segíteni, bojlert, tetőlécet ajánlottak fel, és szerencsére akadtak olyanok is, akik építőanyagot, téglákat, tetőfedő eszközöket hoztak.

Várai Róbert, Baracs polgármestere Fotók: Hankusz kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Jagadics János azt mondja, a felajánlók jelentős része egyáltalán nem tehetős – maguk is a kevésből adnak. Ahhoz azonban, hogy a ház újra lakhatóvá váljon, még néhány eszközre szüksége van a családnak. Szívesen fogadnak felajánlásként fagerendát a tető javításához, szeget, homokot, cementet, további építőanyagokat. Egy villanyszerelő brigád csatlakozott már az önkéntesek táborához, ők biztosították Vargáékat arról, hogy elvégzik a szükséges javításokat, ám csak akkor tudnak dolgozni, ha már van tető a házon.

A család elkeseredett. Ottjártunkkor is dolgoztak, próbálják helyrehozni a már meglévő eszközeik segítségével azt, amit a tűz elvett. Az idős asszony már nyugdíjas, fia lakatosként dolgozik a vasműben, Sándor felesége pedig otthon végzi a házi- és haszonállatok körüli teendőket, keresetkiegészítésként gazdálkodnak.

Varga Sándorné végtelenül szomorú, de próbál bizakodni

A család még mindig a történtek hatása alatt áll, a sokk hatása alatt már arra sem emlékeznek pontosan, hogy ki értesítette a tűzoltókat. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár igencsak jelentős. A nehéz körülmények között élő Varga családnak a mindennapi étkezés megoldása is komoly gondot jelent, így szomszédjaik és „mentoraik”, János és Ildikó arra kérik a segítő szándékú embereket, hogy ha építőanyaggal nem is tudnak segíteni, tartós élelmiszert is szívesen fogadnak.

Azt, hogy az elektromos tűz a nem megfelelő kiépítés, vagy a rendszer túlterheltsége miatt keletkezett, a hét folyamán történő áramszolgáltatói bejárás során kiderül.

Baracs önkormányzata is segít

Várai Róbert, a település polgármestere azt mondja, kollégái már voltak kint terepszemlén, és a napokban lesz egy újabb, amit az E.ON-nal közösen tesznek meg. A polgármester lapunknak elmondta, hogy Baracs község önkormányzata a Baracsért Közalapítvánnyal karöltve szervez gyűjtést a szerencsétlenül járt családnak. Bálint Mihály, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, eddig már 100 ezer forint azonnali segélyt adtak Vargáéknak. Sándor munkahelyéről is számíthatnak anyagi támogatásra, de minden újabb felajánlott forintra szükségük lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!