Az európai uniós választások tétje a bevándorlás

2019.05.02. 14:00

Az illegális migráció kezelése kulcskérdés

Dr. Zupkó Gábor tartott fórumot a Dunaújvárosi Egyetemen Az unió jövője, avagy Ki az a Brüsszel címmel. Az unió Európai Bizottsága Magyarországi Képviseletének vezetője kiemelte: céljuk az, hogy közelebb hozzák az Európai Uniót az európai polgárokhoz.

Várkonyi Zsolt

A fórum témái között az Európai Unió (EU) működése, hazánk és az unió kapcsolatrendszere, a migrációs politika, a belső biztonság, a klímaváltozás, a Brexit kérdése, a május 26-i európai parlamenti választások és azok tétje, valamint az Erasmus + program fiataloknak nyújtott lehetőségei is szerepeltek.

Dr. Zupkó Gábor előadása előtt lapunknak elmondta, hogy fontos feladatuknak érzik az uniós képviselők és tisztviselők is azt, hogy élővé tegyék az európai intézményeket, ezzel is közelebb hozzák Európát. A képviselet-vezető szerint a mostani dátum egyfajta aktualitás, hiszen hazánk tizenöt évvel ezelőtt csatlakozott az EU-hoz, amihez valójában nem is csatlakoztunk, hanem visszatértünk, hiszen Magyarország történelme, értékei és érdekei alapján is része ennek a közösségnek.

Dr. Zupkó Gábor az unió Európai Bizottsága Magyarországi Képviseletének vezetője Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A migrációs válságról a képviselő elmondta, hogy az Európában korábban kialakított határvédelmi rendszer nem bírta el, nem tudta kezelni a három évvel ezelőtti hatalmas illegális inváziót. Ez a védelmi, belső biztonsági rendszer teljes körű átgondolására késztette az uniót és a tagállamokat, benne hazánkat is. Európában aztán véleménykülönbségek alakultak ki arról, hogy lehetett-e ezt előre látni, jól kezeltük-e, megfelelő-e a migrációs rendszer, ki a felelős ezért. A vita ezután áttevődött arra, hogyan lehetne a további migrációt megelőzni, illetve mit lehet azokkal tenni, akik már ide érkeztek. A legfontosabb, hogy azt a migrációt lehet legjobban kezelni, ami el sem indult. Azaz aktívan megelőzni a konfliktusokat. Például a szíriai konfliktuskezelés lényege az, hogy közvetlenül a környező országokban kapják meg az országot elhagyók az alapvető ellátást, hogy ne Európa felé induljanak el, hanem a konfliktus megszűnésével visszatérjenek hazájukba. Afrikában is támogatni kell a gazdasági fejlődést, az ottani intézmények stabilitását, hiszen, ha van jövőkép, működő gazdaság és intézményrendszer, akkor nem indulnak el az emberek Európába. Ezért elkezdődött egy az unió, benne Magyarország által is támogatott afrikai beruházási program. Ezekben egyetértés van.

Abban is egyetértés van az Európai Unióban, hogy az illegális migrációt meg kell szüntetni, részben annak megelőzésével, valamint a csempészbandák elleni közös fellépéssel és a határvédelem megerősítésével.

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont az uniós fórumnak

Amiben véleménykülönbség van továbbra is, hogy az illegálisan ideérkező migránsok ellátásában a szolidaritás hogyan valósulhat meg. Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a szolidaritás nem csak abban valósulhat meg, hogy ha átvesz vagy befogad ilyen embereket, hanem más módon is. A vita valójában arról szól, hogy milyen legyen a jövőbeli menekültrendszere Európának, hiszen az látható, hogy az előző nem erre a válságszintre épült. Európai fejjel gondolkodunk az illegális bevándorlás kérdéséről, miközben az „érkezők” teljesen más kultúr- és valláskörből érkezve képtelenek és gyakorlatilag nem is akarnak beilleszkedni a befogadó közegbe. Az uniós választásoknak ez lesz a tétje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!