„Csak az tudja meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el”

2019.09.20. 14:00

Az értékteremtésben hisznek

Hogyan tovább: a tét óriási, a megkezdett útnak, ennek a fejlődésnek a folytatása, avagy a rombolás és a pusztulás. Hogyan tudunk tovább építkezni, tette fel a kérdést a legutóbbi lakossági fórumon Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere, amely kérdésre egyúttal a választ is megadta. A fórum vendég­előadója Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára volt.

Várkonyi Zsolt

20190913 Dunaújváros Lakossági fórum Rákossy Balázs Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A polgármester a fórum bevezetőjében kiemelte: a Fidesz–KDNP közgyűlési többsége és a jelöltek is mindannyian az értékteremtés mentén gondolkodnak tovább. Adott egy átfogó program, amely mind a 23 megyei jogú várost, közöttük Dunaújvárost is érinti. Ez az úgynevezett Modern Városok Program. A 2016-ban a miniszterelnökkel megkötött stratégiai megállapodás kijelölte azt az utat, amit az itt élő polgárok érdekében a jövőben is folytatni kívánnak. A program részleteit kifejtve utalt a polgármester a már megvalósult beruházásokra, az oktatásban, az egészségügyben megvalósult fejlesztésekre, a sporttámogatásokra (amelyekről lapunk és a duol.hu is folyamatosan beszámolt – a szerk.) és a közeljövő feladataira. A város közösségének minden egyes tagja fontos. A városban már eddig is olyan támogatási formákat vezettek be, amelyeket a többi megyei jogú város egyikében sem. Létrehozták a közüzemi költségek miatt díjhátralékkal rendelkező helybéli lakosok megsegítésére a Védőháló Alapítványt. A kormánynak köszönhetően az általános iskola nyolc osztályában, jövőre már a – középiskolai – kilencedikesek is ingyenesen juthatnak hozzá a tankönyvekhez. Ehhez még plusz­ban Dunaújvárosban minden általános- és középiskolai elsős 15 ezer forint egyszeri, a szociális helyzettől függő támogatást kap, mindamellett minden általános iskolás nettó hatezer forint tanszer támogatásban részesül. A „kicsiken” túl megbecsülik az időseket, hiszen ők nagyon sokat tettek ezért a városért. Ők minden évben két alkalommal 5-5 ezer forintot kapnak a karácsonyi, illetve a húsvéti ünnepek előtt. A kormány által biztosított 3x3 ezer forint rezsiutalvány mellett a város a hőszolgáltató céggel együttműködve a távfűtés költségeit 2x3 ezer forinttal támogatja.

Rákossy Balázs: a választás tétje, hogy folytatni tudják-e a fejlesztéseket, az értékteremtést Fotó:Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A polgármester Jókait idézte: „Csak az tudja meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.” – Viszont nagyon sok dunaújvárosi látta, hogy 2010-ben honnan indultunk el, látja, hogy jelenleg hol tartunk, hogyan haladunk és bízunk abban, hogy ezt a munkát a város folyamatos fejlődése érdekében folytatni tudjuk. Ehhez kérte a jelenlévők és a polgárok támogatását.

Rákossy Balázs a fórum előtt rövid interjút adott lapunknak, amelyben az októberi önkormányzati választások tétjére fókuszál. Az államtitkár elmondta: a választás tétje az, hogy folytatjuk-e azt az irányt, és megtartjuk-e azokat az eredményeket, amiket az elmúlt öt évben, az elmúlt kilenc évben elértünk az adott településen, mint például Dunaújvárosban, vagy pedig egy bizonytalan jövőt választunk, egy ellenzéki jelöltre adjuk le a szavazatunkat.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Modern Városok Program forrásainak lehívásával viszonylag jól áll Dunaújváros. Ezeknek a forrásoknak az előkészítő fázisa 2016, 2017, 2018 volt. Gyakran éri az a vád a városvezetést, hogy a kampány miatt sok mindent most ad át.

– Mind a Modern Városok, mind pedig a Területfejlesztési Operatív Program, amelyek az Európai Unióval és a kormányzattal közös finanszírozási programok, amiből mind Fejér megye, mint pedig Dunaújváros több tízmilliárd forinttal részesül. A város részesedése a TOP-os forrásokból megközelítőleg 11 milliárd forint, amelyet 2014 és 2020 között fejlesztésekre költhet el. Mind a két program esetében egy hosszú végrehajtási eljárásról van szó. 2015-ben indult ezeknek a programoknak a tervezése és nyilván ez a közbeszerzéseknek és sok egyéb vonatkozó szabálynak a betartásával jár. A legnagyobb örömünkre az idei évben csúcsosodik ki a beruházások a befejezése és az átadása. Azt hiszem, hogy ez egy projektmenedzsmentnek a természetes velejárója.

A lakosság is rengeteget lát ebből, hiszen iskolafejlesztések, energetikai korszerűsítések és útfelújítások, útépítések is részei ennek. Ezek fontos részei a városi infrastruktúra fejlesztésének.

– Így van, pontosan. Az óvoda, bölcsőde fejlesztések lényege a többi között az is, hogy minél több új bölcsődei, óvodai férőhelyet teremtsünk itt Dunaújvárosban is, annak érdekében, hogy az édesanyák visszatérhessenek a munkaerőpiacra, azzal együtt, hogy a gyermeküket pedig napközben bizton el tudják helyezni. De ugyanúgy az útépítések és különböző infrastrukturális befektetések és beruházások, mind azt a célt foglalják magukban és azt célozzák meg, hogy Dunaújváros, illetve a többi magyarországi település, minél inkább családbarát élőhellyé, lakóhellyé válhasson.

Látjuk a városban a fejlesztések eredményét. Hozzátéve, nagyon fontos, hogy az infrastruktúra fejlesztése ne csak a városban, hanem a környezetében is megvalósuljon. Az M8-as autópálya szakaszának, a településeket a várossal összekötő utak a megépítése, illetve a vasúti közlekedés fejlesztése is ezt segíti.

– Természetesen és pont ezért komplex fejlesztésekről van szó. Ezek a megyei, illetve a városi település-fejlesztések egymáshoz illeszkednek. A végcél mindenképpen az, hogy olyan jól élhető települési környezet jöjjön létre, amely beleilleszkedik a tágabb környezetébe is. Ezáltal egy olyan országos infrastruktúra lesz, amely hozzájárul az emberek jólétéhez és jobb életkörülményeihez.

Mi a célja és miért fontos a lakosság tájékoztatása?

– Szeretnénk a választókat, a Dunaújvárosban élőket arról tájékoztatni, hogy mi a néhány hét múlva esedékes önkormányzati választások tétje. Mi az, amit a dunaújvárosi városvezetés az elmúlt években a polgármester úr vezetésével a városban elért, mi az, amit ő folytatni szeretne a képviselő-testülettel együtt. Továbbá, mi a veszélye annak, hogy ha a város vezetésében vagy a városban olyan politikai erők kerekednek felül, amelyek semmi mást, mint a politikai botránykeltést tartják a fő céljuknak. A helyi lakossági érdekeket, célokat nem akarják szolgálni és képtelenek az együttműködésre. Nyilván sem Dunaújvárosnak, sem pedig más magyarországi települések nem ilyen politikai vezetésre van szüksége a következő években.

– A kormánnyal együttműködni szükséges. Azt mutatják az elmúlt évek példái, különösen az elmúlt kilenc év, hogy azok a települések voltak sikeresek, azok tudtak jó a fejlődni, amelyek együttműködést tudtak felmutatni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az adott településen, ugyanígy Dunaújvárosban a fejlesztések közös munkával megvalósuljanak. Közös munkával, amiben természetesen a városvezetés, a kormányzat, a civilek, a helyi polgároknak a közössége kell, hogy részt vegyen. A cél az, hogy újra egy olyan városvezetés jöjjön létre Dunaújvárosban is, amely az elmúlt kilenc évben is vezette a várost, amely ezeket az erényeket fel tudja mutatni, a megkezdett munkát eredményesen folytatni tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!