Csütörtöktől várhatjuk az újabb vízszintemelkedést

2019.05.28. 11:30

Az első árhullám tegnap tetőzött: jön a következő?

A májusi eső ugyan sokszor aranyat ér, de az idei május rengeteg csapadéka már rácáfol a régi igazságra.

Pekarek János

A jelek azt mutatják, hogy nekünk semmi sem jó! Legalábbis látszólag.

Nem is olyan régen még a hihetetlen aszályról írtunk, hiszen decembertől áprilisig alig esett eső vagy hó, és ez már a városi embernek is feltűnt, ha másból nem, hát a parkok elszáradásából.

Aztán jött a május, amikor is (ahogyan szombati számunk 8. oldalán írtuk) kéthavi eső hullott le, szinte minden nap esett, volt, hogy többé-kevésbé folyamatosan záporozott a fejünkre.

 

Ez aztán megmutatkozott a folyók vízállásában is. Bár a városunknál lehullott csapadék már csak a délebbre eső szakaszokon okozhat vízszint­emelkedést, de a Duna (hogy legnagyobb folyónknál maradjunk) teljes vízgyűjtő területén ugyanúgy esett májusban, mint nálunk, tehát az áradás előre látható volt. A szakemberek meg is becsülték az emelkedést, helyesen.

Az áradás május 22-én kezdődött, Dunaújvárosnál akkor 150 centimétert mutatott a vízmérce. A tetőpontot pedig tegnap, május 27-én, hétfőn érte el a vízállás, 435 centiméterrel. Ez még nem az árvízveszély, de azért (mint fényképeinken is látható) már közel jár a kemping kerítéséhez, vagy a volt étterem teraszának terméskő korlátjához, a szabadstrand zsilipje fölött pedig már simán átbukik.

A következő napokban az előrejelzések szerint csökkenni fog a vízmagasság. Ma, azaz kedden 409, szerdán 370, csütörtökön 355 centiméter várható a vízmércénél.

Azonban péntektől, május utolsó napjától újabb vízszintemelkedést jósolnak a szakemberek! Péntekre már 385 centit várhatunk, szombaton 441, vasárnap 492 centiméterre emelkedhet a vízmérce szerinti vízállás.

Mindez azért, mert a tőlünk északabbra fekvő kiterjedt vízgyűjtő területen is ugyanolyan esős időjárás várható, mint Dunaújvárosnál – és ott is erősen átázott már a talaj, tehát kevés vizet képes magában tartani.

Ha a meteorológiai számítások valóra válnak, akkor a két, egymásra torlódó árhullám akár gondokat is okozhat a Duna menti településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!