A gyermekeket arra nevelik, hogy szeressék a természetet

2019.04.26. 20:00

Autómentes napot tartott a rácalmási Zöld óvoda

A háromnapos Zöld napok rendezvénysorozatában tegnapra a Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsődében autómentes napot hirdettek abban a reményben, hogy környezettudatos gondolkodásra ösztönözhetik vele nem csak a kicsiket, de szüleiket is.

Balla Tibor

Ez utóbbi nem sikerült teljesen, tudtuk meg Pálinkás Tiborné óvodavezetőtől. A szülők közül ugyanis csak nagyon kevesen érkeztek reggel kerékpárral, rollerrel vagy görkorcsolyával. Természetesen az ovisok ettől még kihasználták a különleges lehetőséget, és felvonultak járműveikkel Rácalmás utcáin. Sőt, abban a ritka élményben lehetett részük, hogy a Szigetfő utca egy szakaszát teljes szélességben birtokba vehették, ugyanis azt a polgárőrök és a körzeti megbízott lezárták a járműforgalom elől, így ott rendőri segédlettel egy akadálypályát teljesíthettek saját járműveikkel, ahol közlekedési táblákat is figyelembe kellett venniük. Különösen nagy népszerűségnek örvendett, hogy testközelből is megismerhettek egy rendőrautót. Még odáig is elmehettek, hogy beindították a szirénát, vagy bemondhatták a mikrofonba, hogy „Kezeket fel!” Ez a nap minden évben mély nyomot hagy a gyerekekben, utána hetekig emlegetik, és remélhetőleg beépül a gondolkodásukba.

Pálinkás Tiborné Katika büszkén mutatja a Zöld óvoda oklevelet Fotó:Laczkó Izabella

Pálinkás Tiborné elmondta, már régóta tervezték, hogy Zöld óvodává váljanak, mert ebben a gyerekeket arra nevelik, hogy minél természetbarátabbak legyenek, minél jobban vigyázzanak a környezetükre, minél több időt töltsenek a természetben, és szelektíven gyűjtsék azokat a dolgokat, amik károsak a környezetre. Ezeket a szempontokat nagyon fontosnak tartották évek óta, és a mostani pályázaton sikerült elnyerniük. Ennek örömére három napig zöldben pompázik mindenki.

Már az elmúlt években is rendszeresen megrendezték az Ovi Zsaru programot a polgárőrökkel, a rendőrökkel, a gyermekjóléti szolgálat segítségével. Ezen a napon a rendőr elmondta a gyerekeknek, hogyan kell közlekedni, mire kell figyelni, ha kimennek az utcára, mivel kell felszerelni a kerékpárt, ugyanis sokkal komolyabban hangzik mindez egy rendőr szájából. Idén beépítették a Zöld napok sorozatába.

Az akadálypályát rendőri segédlet mellett teljesítették Fotó: Laczkó Izabella

Ma délelőtt egy akadályversenyt szerveznek a gyermekeknek. Öt csoport készült különböző feladatokkal. Természetesen megjelennek a környezetvédelemmel kapcsolatos feladványok és a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos feladatok, valamint növényismereti kérdések is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!