Szakmát akarunk tanítani, nem tantárgyat

2020.08.26. 17:30

Alapjaiban változik a mostani tanévkezdéstől a szakképzés

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a szakmai programok elkészítésének és a 2020/2021-es tanév indításának támogatására ágazati workshopokat szervez. Ágazattól függően regionálisan több helyszínen is tartanak rendezvényeket.

Balla Tibor

Fotó: LI

Tegnap a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) a gépészeti ágazat szekcióülésének biztosított helyszínt az egyetem előadójában. A téma a 2020/2021-es tanév indítása, a gépészeti ágazat szakmai program elkészítésének támogatása volt. Az ország több régiójából érkezett szépszámú meghívott hallgatóságot a házigazda nevében Piros Mariann, a DSZC kancellárja köszöntötte, majd átadta a szót kollégájának, Pocsainé Varga Veronika főigazgatónak, aki már az első napirendi pont előadója volt.

Pocsainé Varga Veronika főigazgató az új szakképzési rendszer bevezetésének aktuális kérdéseiről beszélt Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Általános tájékoztatót adott az új szakképzési rendszer bevezetésének aktuális kérdéseiről a gépészeti ágazatban. A szakképzési törvény változása egy olyan rendszer kialakítására nyújt lehetőséget, ami segíti a tudatos szakmaválasztást, igazodik a XXI. század követelményeihez, a gyakorlati tanulásra épít, a szakképzés és a gazdasági szféra közötti együttműködésére alapoz, és ami a legfontosabb, valós munkaerőpiaci esélyt és biztos megélhetést biztosító szakképzettséget ad. Ez jelentős változásokat indukál az oktatás szemléletében, módszereiben és a szervezésben egyaránt. Az intézmények dolgozóinak ezekre kell felkészülniük, ami nem kis kihívást jelent. A lényeget talán a következő szlogen adhatja vissza:

„Szakmát akarunk tanítani, nem tantárgyat!”

A szakképzés rugalmas átalakítása egyet jelent a képzési idő lerövidítésével, az előzetes tudás beszámításával, az e-learning oktatási anyagok kidolgozásával és a projektszerű vizsgáztatással.

A változtatás lényegét Boros Zsolt, a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum szakmai igazgatóhelyettese fordította le „konyhanyelvre” előadásában. Az eseményt szakmai konzultáció zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!