Szűrővizsgálatokkal bővült

2019.05.09. 20:00

A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosban nem csak véradást kínál

A nemzetközi vöröskereszt napját annak emlékére tartják, hogy 1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója.

Balla Tibor

A világnap alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk azoknak, akik e nagy múltú, fontos és tiszteletre méltó szervezetek tagjai, önkéntesei, áll számos méltató szövegben. A Nemzetközi Vöröskereszt az a szervezet, amely tevékenységével azt bizonyítja, hogy „ember és ember össze tud fogni azért, hogy egy olyan világ jöjjön létre, ahol a szolidaritás nem egy szlogen, egy szó, vagy valamifajta hatalmi érdekekben használt fogalom, hanem a megfogható, kitapintható valóság, mondták a szervezetek vezető tagjai.

Feth Katalin, a dunaújvárosi szervezet vezetője Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének vezetője elmondta, szűréscsomagokkal bővítették tevékenységi körüket. A bárki számára elérhető szűrővizsgálatok célja a megelőzés, ugyanis mottójuk: Fókuszban a megelőzés. A hemoglobinszint értéke a férfiaknál és a nőknél is más, ám ha alacsony az érték, fáradékonyságot, szédülést is okozhat. A vöröskereszt­nél elérhető már ez a szűrés is. A legegyszerűbb szűrésben a cukor, koleszterin, testzsír, BMI, vérnyomás szerepel, ezeket eddig is végezték. Újdonság az allergiateszt, amiben az élelmiszerre, pollenre, állati szőr­re vagy tollra utaló túlérzékenység vizsgálata történik. A gyomorbántalmak szűrése a gyomor és a bél nyálkahártyájának krónikus elváltozását mutatja ki. A prosztata­rákszűrést férfiaknak kínálják, amíg a vasszint mérését inkább a hölgyeknek, hiszen számukra sokkal fontosabb ennek az értéke.

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei közül elsődlegesen a véradást ismerjük, most már a szűrővizsgálatoknál is gondolunk rájuk

Ezek a szűrővizsgálatok ujjbegyből vett vérből történnek. A bővüléssel már EKG-mérést is végeznek a szív működési zavarainak felismerésére. Nagyon fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezek az egy csepp vérből végzett vizsgálatok nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!