A környező települések így védekeznek a vírussal szemben

A világjárványt okozó koronavírus generálta veszélyhelyzet miatt, a kormány által elrendelt intézkedéseket figyelembe véve a körzetünkben lévő önkormányzatok a következő intézkedéseket hozták.

Balogh Tamás

A településen a polgármester egyeztetve az intézményvezetőkkel és a háziorvosokkal a bölcsődében és az óvodában rendkívüli szünetet rendelt el március 16-tól visszavonásig. A szülők igényelhetnek ügyeleti ellátást és intézményi étkezést az intézményvezetőnél. Az ügyeleti ellátás maximum 7 fős csoportokban történik az egyes intézményi telephelyeken.

A dunaföldvári polgármesteri hivatalban korlátozott ügyfélfogadás lépett érvénybe. A polgárok csak nagyon szükséges esetben és csak egészségesen keressék fel személyesen a hivatalt. Lehetőleg elektronikus úton intézzék az ügyeiket. Az ügyintéző irodájában az ügyintézőn kívül egy időben legfeljebb egy fő tartózkodhat. A március-április hónapban igényelhető idős korúak támogatásának igénylését a veszélyhelyzet megszüntetéséig felfüggeszti. A támogatás a veszélyhelyzet elmúltát követő 60 napban ismételten igényelhetővé válik.

A népegészségügyi szűréseket sem végzik el a veszélyhelyzet miatt

A népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztják, ezért a védőnői szolgálatnál meghirdetett szűrővizsgálatok elmaradnak.

A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat a veszélyhelyzet időtartama alatt nem kell kéthetenként kiállítani. A háziorvosok a táppénz lejáratakor adják ki a táppénzre jogosító igazolást. A közgyógyellátási igazolvány, orvosi szakvélemények, szakorvosi javaslatok lejárat esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig érvényesek lesznek, nem kell a veszélyhelyzet ideje alatti lejárat miatt új javaslatokat kérni.

A háziorvosok kérése, hogy lehetőleg telefonon kérjenek e-receptet. Csak nagyon szükséges esetben hívjanak orvost, vagy keressék fel a háziorvosi rendelőt. Amennyiben az idős embernek nincs hozzátartozói segítsége, de segítségre szorul, kérjük hívja az Alapszolgáltatási Központot a 06-75/341-068-as telefonszámon.

Daruszentmiklós

A község önkormányzata is létrehozott egy intézkedési tervet, amely hétfőtől visszavonásig lesz érvényben. A helyi általános iskola nem tartozik az önkormányzat fenntartásába, de mivel Daruszentmiklós lakossága fajsúlyosan érintett a működésében, ezért biztosítják a napi kommunikációt az intézmény vezetőségével és az iskolatitkárral, segítségképpen az önkormányzat – szükség szerint – közreműködik a fertőtlenítőszerek, tisztítószerek és védőfelszerelések (elsősorban maszk és gumikesztyű) beszerzésében, lehetőséget biztosít az intézménynek az önkormányzat kommunikációs csatornái használatára.

Az óvoda működése: az intézmény a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt ügyeleti rendszerben működik azok számára, akiknek a hétközi otthoni elhelyezése nem biztosítható. A háziorvosi szolgálat: a feladat-ellátó háziorvos, dr. Fekete Borbála, Baracs 2., Kisapostag háziorvosa. Mellette a testület egy fő napi 8 órás ápoló asszisztenst alkalmaz. Az önkormányzat a háziorvosi szolgálat működését a rendelkezésére álló lehetőségeken belül maximálisan biztosítja.

Védőnői szolgálat: ennek a tevékenységnek az ellátása helyettesítéssel biztosított. Feladatát részletiben szabályozták.

Család- és gyermekjóléti szolgálat: az önkormányzat gondoskodik a nyitva lévő hely fertőtlenítéséről, a közalkalmazott részére biztosít védőmaszkot és gumikesztyűt, a helyiségek fertőtlenítő jellegű takarításáról – a családsegítő jelzését figyelembe véve, az ő közreműködésével.

A földvári diákok nemrég együtt ünnepelték az István a király előadásuk sikerét. Hétfőtől már náluk is zárva az iskola, otthon tanulnak Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Házigondozó: A szakfeladata a szociális étkeztetés. A gondozó feladatát részletesen szabályozták. A járvány tekintetében a pácienskör az érintett veszélyeztetett korosztályból kerül ki. Az önkormányzat kiemelten kezeli a gondozottak ellátását, járványtól való lehetőség szerinti megóvását. A bevásárlások száma maximum heti 1,2 alkalom lehet. Krízishelyzetben egyes gondozottak esetében szükséges lehet soron kívüli bevásárlás, ami kizárólag a létfenntartáshoz szükséges áruk beszerzését jelenti! A gondozók az ápoló asszisztens közreműködésével gondoskodnak arról, hogy az érintett gondozottak részére a maximálisan kiírható (jellemzően: 3 havi adag) gyógyszeradag kiírásra kerüljön, továbbá kezdeményezik a gondozottaknál a havi gyógyszeradag kiváltását, illetve az életvitelhez szükséges árukészlet (élelmiszer, tisztító és fertőtlenítőszerek, tisztálkodószerek stb.) beszerzését.

Közétkeztetés: az önkormányzat a közétkeztetést szolgáltatási szerződéssel, az eddigi vállalkozóval oldja meg. Szabályozzák a szolgáltatás fokozott egészségügyi követelményeit. Az önkormányzat a nevelési-oktatási intézményekben lehetőséget biztosít a jogszabályok betartása mellett az étel hazavitelére, de az étel házhoz szállítását nem. Egyúttal szabályozza az ételosztás higiéniai követelményeit.

A vészhelyzeti Intézkedési terv a kihirdetésétől a visszavonásig érvényes.

Nagykarácsony

A település önkormányzata hétfőn délután ült össze, hogy megalkossák Nagykarácsony intézkedési tervét. Lapzártánkig erről nem érkeztek be az információk.

Baracs

A helyzet Baracson is hasonló, mint Nagykarácsony esetében. A település önkormányzatának tagjai hétfőn délután szintén öt órai kezdettel tartottak ülést, hogy meghatározzák a védelmi intézkedéseket. Lapzártánkig innen sem kaptunk információt. E két településen foganatosított intézkedésekről majd a szerdai lapunkban tájékoztatjuk olvasóinkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!