Kiállítás a hercegprímás életéről

2019.04.09. 17:30

A hercegprímás élete bővelkedik az alázatban

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása életéről nyílott kiállítás a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Házban a József nádor-hét keretében.

Horváth László

A község Kiss Kálmán Művelődési Házának nagytermében rangos és szépszámú közönség előtt nyitották meg a hétfőn kezdődött József nádor-hét rendezvénysorozata keretében a Mindszenty József hercegprímás életéről szóló kiállítást. A tárlaton a legendás pap személyes tárgyainak egy része is látható!

A kiállítás hétfői megnyitóján fellépett a Color Quartett, nagy sikert aratva klasszikus zenedarabjaikkal Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitón ott volt Habsburg Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány kuratóriumának elnöke, felesége, Krisztiána főherceg asszony, Dékány Árpád Sixtus, a zirci ciszterci rend volt főapátja, Marton Bernát, a rend perjele, Kristofory Valter mezőfalvi plébános, Márok Csaba polgármester, Borbély Anikó jegyző – és számos mezőfalvi polgár, iskolás diák.A kiállítás megnyitó műsora a Color Quartett műsorával kezdődött: a vonósnégyes klasszikus zenedarabokat játszott, kitűnően.

A tárlatot Habsburg Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. A főherceg, a Mezőfalva

Balról Dékány Árpád Sixtus, Kristofory Valter és Habsburg Mihály a megnyitóünnepségen

(korábbi nevén: Herczegfalva) alapításában a zirci ciszterci atyák mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett József nádor ükunokája egyszerre korrekt és személyes hangvételű, remek anekdotákkal színesített beszédében hangsúlyozta: a főpap élete bővelkedik példamutató eseményekben, a hit iránti alázatban és a személyes kiállásban. Habsburg Mihály elmondta: élete legszebb feladata a hercegprímás boldoggá avatásának előkészítése, amelyen segítőtársaival már évtizedek óta dolgoznak. A munka nevezetes állomásához érkezett idén február 13-án, amikor Ferenc pápa Rómában aláírásával hitelesítette a Mindszenty József életszentségéről szóló dekrétumot. Április 11-én pedig összeül Rómában az az orvosi bizottság, ami a Mindszenty József által generált csodás gyógyulásokat vizsgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!