Megrendelték az első kisgépet

2019.08.26. 11:30

A dunaújvárosi kötődésű Magnus gyártja a magyar fejlesztésű Fusion 213-at

A repülőnap keretében a Multifly Kft. ünnepélyesen aláírta az első megrendelést a Magnus Aircraft Zrt. Pécsen gyártott, magyar fejlesztésű Fusion 213 típusú oktató repülőgépére. Ezzel a régió és a magyar pilótaképzés fejlődésének új szakasza kezdődött meg.

duol.hu

A hosszú távú együttműködést megalapozó megrendelés szombati ünnepélyes aláírásán Magos Attila, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Légiközlekedési Kutatóközpont vezetője is részt vett.

A megrendeléssel a Magnus Aircraft Zrt. Fusion 213 repülőgépei a MultiFly Kft. és a Pécsi Tudományegyetem 2019-ben közösen engedélyeztetett, angol nyelvű pilótaképzésének részévé válnak. Emellett a Magnus Air­craft Zrt. és a Multifly Kft. együttműködése szimulációs környezetet biztosít a Pécsi Tudományegyetemen tanuló pilótajelöltek számára, hogy világszínvonalú, akár kereskedelmipilóta-szintű képzést kapjanak. Továbbá elősegíti a hajózó személyzettel és utasokkal kapcsolatos egészségügyi kutatások megkezdését, valamint további kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását.

Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója és Michna Ottó az együttműködés aláírásakor

„A Magnus tulajdonosa Tarány Gábor, a fémszerkezet-gyártással foglalkozó DAK Kft. ügyvezetője. A 220 embert foglalkoztató, általában 7-10 milliárdos árbevételt elérő, évek óta nyereséges dunaújvárosi cég szabadalmaztatta 2016-ban azt a fémkorlátot, amely képes visszatartani egy, az útról nagy sebességgel lesodródott járművet, akár egy éles kanyarban is.

A rangos nemzetközi díjat elnyerő és számos megrendelőt hozó szabadalom kidolgozásában Tarány Gábor is részt vett.” – olvashattuk a cégről tavaly ősszel.

A szombaton, Pécsen aláírt együttműködés során a Magnus Aircraft Zrt. céljai közt szerepel a kutatás, fejlesztés és innovációs tevékenységek megvalósítása a PTE-vel közös projektben, amelynek főbb elemei az alternatív meghajtású repülőgépek hatótávjának növelése, valamint a gépek széles körű alkalmazhatóságának kialakítása, a többi között mentési, betegszállítási profilok mentén.

Az együttműködés következtében számos kvalifikált munkahely nyílik meg 2020-ig. Innovatív, exportképes ágazatok tudnak megtelepedni és megerősödni Pécsett és Magyarországon, s ezek révén új foglalkoztatók jelennek majd meg a térségben, és a dél-dunántúli régió újbóli iparosításán keresztül Magyarország versenyképessége tovább fejlődik.

Az érdeklődők közelebbről is megtekinthették a Fusion kisrepülőgép prototípusát augusztus 24-én, a pécsi repülőnapon
Fotók: magnus

A Magnus Aircraft Zrt. a hamarosan megnyíló kompozitüzemében nem csupán a legújabb, az Európai Légügyi Hatóság által hamarosan engedélyezésre kerülő Fusion 213-as típusú oktatásra is alkalmas repülőgépét gyártja, hanem egyéb kompozit eszközöket, alkatrészeket is a nemzetközi repülőgépipar számára.

Mindezek mellett a vállalat olyan versenysport-eszközöket is fejleszt és gyárt az iparág szakembereivel karöltve, amelyeket neves, szakmailag elismert magyar sportolókkal közösen ismertetnek meg a világ élvonalával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!