Egy kapcsolat, amely Belgiumból indult útjára

2019.10.04. 14:00

A Széchenyi gimnázium dortmundi „testvérei” egy hétre érkeztek

A Széchenyi István Gimnázium és Kollégium dortmundi testvérgimnáziuma ezen a héten Dunaújvárosban vendégeskedik. A német diákok gazdag programokban vettek és vesznek részt.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A dortmundiak már látogatást tettek Pécsen és Budapesten, itt egyebek között a Nemztei Galériát is megtekintették. Tegnap iskolai nap volt, vagyis a Széchenyi gimnáziumban voltak különböző programok. Rohonczi ROHO István vezetésével képzőművészeti foglalkozást tartottak Arc, fej, maszk fantázia címmel. ROHO szerint érdekes alkotásokat készítettek a diákok, és a művek nem az íróasztalfióknak készültek, az bizonyos, hiszen már tegnap délelőtt kiállítás nyílt az alkotásokból a gimnázium Szivacs Galériájában.

Iskolai napon vettek részt a dortmundi vendégek a Széchenyi diákjaival, a gimnázium tantermeiben Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Utána tortát, süteményeket készítettek a diákok. A foglalkozásokon párosával dolgoznak a tanulók, egy vendég- és egy fogadódiák (a dortmundiak családoknál laknak). A páros együttműködésnek az is a lényege, hogy a dunaújvárosiak és a dortmundiak között minél több és jobb legyen a kommunikáció. A tegnapi programban volt még néptánc- és népdaltanulás is.

Párosával dolgoztak a diákok – kiállítás is nyílt az alkotásokból

Csathóné Zágoni Nórától, az esemény szervezőjétől megtudtuk, egészen 1987-ig vezethető vissza a két gimnázium kapcsolata.

– 1987-ben Belgiumban volt egy kórustalálkozó, itt ismerkedett meg a gimnázium kórusa a dortmundiak kórusával. Ebben az időszakban nyitottak a nyugatnémetek kelet felé, és kerestek kapcsolatot. Egy hirdetésből derült ki, hogy az a gimnázium is érdekelt ebben a kezdeményezésben, amellyel a dunaújvárosiak Belgiumban megismerkedtek, így jött létre ez a hosszú távú kapcsolat.

A dortmundiak mostani csoportja hétfőn este érkezett, és kedden hajnalban utazik vissza Németországba.

Zágoni Nóra elmondta, mi vár a vendégekre és természetesen a vendéglátókra a hátra lévő napokban. A sportos események előtérben lesznek. A többi között lesz közös kézilabdaedzés a DKKA utánpótlásával, megnéznek egy hokibemutatót, majd korcsolyáznak, és nem maradhat ki az élményfürdő sem, valamint gyalog- és kerékpártúra is vár a résztevőkre.

Délelőtt képzőművészeti foglalkozás (is) volt

Dortmund, a Ruhr-vidék központja

Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb, Németország nyolcadik legnagyobb városa Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekszik. Dortmund az elmúlt években igazi metropolisszá nőtte ki magát, számtalan kulturális látnivalót kínálva. A modernizáció ellenére a város megőrizte hagyományait, s számos szabadidős lehetőséget kínál az ott élőknek, oda látogatóknak egyaránt. Berlin, Hamburg és Frankfurt mellett Dortmund Németország legnagyobb bevásárlóparadicsoma. Lakossága csaknem hatszázezer fő. wikipedia

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!