környezettudatos

2017.11.23. 08:00

Új hulladékgyűjtő szigetet telepítettek az ISD Dunaferr területén

Október 18-án adták át az ISD Dunaferr területén elkészült új, földfelszín alatti szelektív hulladékgyűjtő telepet.

Szilágyi Irén

Dunaferr

Az igazgatósági épület hátsó bejáratának közelében elhelyezett gyűjtőszigeten papír- és PET-palack hulladékot helyezhetnek el a munkavállalók. A beruházással újabb lépést tett meg a vállalat a környezettudatos működés útján.

A TÜKI Zrt. és az ÖKO-FERR Nonprofit Kft. közös tervezésében és kivitelezésében elkészült konténercsalád egy új termék, amelyet a jövőben közületi és lakossági alkalmazás céljára is telepíthetnek bárhol. Ez idáig összesen közel száz darab földfelszín feletti hulladékgyűjtőt értékesítettek, egy nagyobb projekt keretén belül Jászberénybe 80 darabot, a Dunaferr területére pedig 9 darabot szállítottak. Miskolcon egy mintasziget is megtekinthető. A Dunaferr területén most elhelyezett földfelszín alatti gyűjtősziget az első megvalósult projekt az új termékcsaládból.

A gyűjtőkonténerek az ISD Dunaferr Zrt. termékeinek felhasználásával készülnek hidegen vagy melegen hengerelt acéllemezből, illetve hidegen hajlított idomacél alkatrészekből. A külső burkolat 1,5 milliméter anyagvastagságú horganyzott acéllemez. A földfelszín feletti konténerek a szelektív hulladékgyűjtési igények tudatában, a lehető legjobb kihasználtságot figyelembe véve különböző sziget összeállításokban készülhetnek. A szigetek mérete a beépítésre kerülő konténerek méretétől függően változik. A 0,5-1,0-1,5 köbméter konténerekből képzett gyűjtőszigetek bármilyen méretvariációban felépíthetők.

Az új konténerek átadásának pillanata Fotó: ISD DUNAFERR

Egy új fejlesztés eredményeképpen, a felszín feletti kivitel alapjaira építkezve jött létre egy teljesen más megközelítésű hulladékgyűjtési rendszer. A felszín alatt elhelyezett edények használatával egy bármely környezetbe jól illeszkedő, esztétikus külalakú sziget alakítható ki. Maga a konténer nem rontja az utcaképet, a felszín felett csupán egy bedobó található. Az elhelyezkedése miatt a hulladék illetéktelen kivétele gyakorlatilag lehetetlen. Jelenleg 1,6 köbméteres kivitelben elérhető, ez a méret a legjáratosabb lévén valamennyi hulladékfajta gyűjtésére alkalmas. A Dunaferrnél most ebből a típusból került telepítésre két konténer.

A konténerek masszív felépítése és a felhasznált alapanyagok technikai jellemzői a biztosíték arra, hogy hosszú távon hibamentesen, kis karbantartási ráfordítással üzemeltethetők legyenek. A konténercsalád tagjai nagymértékben ellenállnak a környezeti hatásoknak (UV-sugárzás, eső, hó, szél, enyhe lúgok és savak), valamint az ürítés és használat közben keletkező mechanikai igénybevételeknek. A felhasznált anyagok tekintetében a teljes berendezés 100 százalékban újrahasznosítható, hiszen acélból készül. A konténerek ürítése ütemezetten, a hulladékgyűjtő, -kezelő vállalatok jelenleg is meglévő gépeivel történik, az ürítést a gépjárművezető egyedül, szakszerűen és biztonságosan elvégezheti.

A gyűjtősziget köré kialakított igényes, szép környezet remélhetőleg arra ösztönöz minden dunaferres munkavállalót is, hogy használja a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségét, hozzájárulva ily módon is környezetünk megóvásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!