Szabályok

2017.09.06. 09:58

Szabad-e az iskolában mobiltelefont használni?

Rossz hírünk van a diákoknak, az idei ősztől indult tanévben sem lehet órán mobilozni! A városkörnyéki általános iskolákban jól szabályozott a telefon használata – tudtuk meg összeállításunkban az intézményvezetőktől.

Horváth László

mobilozó gyerekek

Szeptember elsején becsengettek, a nyári szünidőben berögzült szokásokat, mint például a mobiltelefonozást egy időre elfelejthetik a diákok – legalábbis az órákon mindenképpen. Cikkünkben arra voltunk kíváncsiak, milyen módon szabályozott a mobiltelefon használata az általános iskolákban?

- Baracson az iskolai házirend ad útmutatást, amelyet a szülői munkaközösséggel egyeztetve alakított ki a nevelői testület. A reggeli érkezéskor az éppen ügyeletes hetes gyűjti össze a készülékeket és beteszi egy dobozba, amit leadnak az osztályfőnöknek. Tehát a szorgalmi időszak alatt nem használhatják a mobilt. Amennyiben sürgős eset történik, az iskolatitkáron keresztül értesítjük a szülőket. Az iskolanap végén, illetve a napközi vagy a tanulószoba befejeztével az iskola területén kívül újra használhatják a telefont a diákok. Két éve működik a rendszer nálunk, amelyet a szülők is igényeltek. Az eddigi tapasztalatok szerint még nem volt gondunk belőle – tájékoztatott kérdésünkre Gasparovszky Tibor intézményvezető.

- Nagyvenyimen sem használhatják mobiljaikat a gyerekek, de ellentétben más iskolával nem szedik össze. A fegyelmezett magatartást elvárják a tanulóktól. A lényeg, hogy kikapcsolt vagy lenémított állapotban legyen a készülék a táskában. Általában nem okoz gondot a szabályozás. Renitens diák mindig van, de hamar rájönnek a helyes magatartásra. Egyszer-kétszer még megcsörren, azután kikapcsolják. Szerencsére remekül működik nálunk ez a dolog – válaszolta Kundra Lászlóné iskolaigazgató.

- Kisapostagon nincs a gyerekeknek telefonjuk az iskolában. Hivatalosan benne van a házirendben a mobiltelefon-használat tiltása, de kicsik a gyerekek, így egyáltalán nincs vele problémánk – mondta felvetésünkre Dortné Tibay Emese pedagógus.

Kisapostagon nincs a gyereknek telefonja az iskolában – mondta Dortné Tibay Emese pedagógus Fotó: Zsendrovits Enikő

 

- Daruszentmiklóson a házirend szerint tanórán kikapcsolva kell legyen a telefon. Csak szünetben használhatják. Abban az esetben, ha órán észrevesszük, hogy nincs kikapcsolt állapotban, akkor elvesszük, és csak a szülő kapja vissza a nap végén. Nagyjából három éve működtetjük a szabályzást. A legelső évben okozott némi értetlenséget, de utána már megszokták, kialakult a magatartási forma – adta hírül dr. Nagy Margit tagintézményvezető.

- Mezőfalván az iskola falain belül kikapcsolt állapotban kell tartani a készülékeket. A korábbi években előfordult visszaélés a telefonos felvételekkel, ezért még a szünetben sem lehet használni. Aki a házirendben szereplő ez irányú szabályt megszegi, annak a telefonját elveszik a nevelők és csak a szülő veheti át. Rendkívüli esetekben az iskolatitkáron keresztül történik az információcsere, ő pedig egész nap elérhető. A szülők aláírásukkal tudomásul veszik a mobil használatának tiltását, amely a házirend részét képezi – informálta lapunkat Horváth Lászlóné igazgatóhelyettes.

Összefoglalónkból tehát kiderül: a mobil használatát egyformán tiltják az intézmények. A szabályozások némely pontokban különböznek, de lényeg mindenhol ugyanaz – órán nem mobilozunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!