Liber Aliz

2019.11.28. 07:00

Karácsonyi szokások a világ körül

DSZC Szabolcs Vezér Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pusztaszabolcs

Fotó: pixabay

Mint nagyon sok ember, én is várom a karácsonyt. Mindenki hallotta már azt a mondást, hogy „ahány ház, annyi szokás”. Ez a karácsonynál is hasonlóképpen van. Minden ország máshogy ünnepel, mások a szokások és más a rutin. Most bemutatnám 3 ország szokásait: hogyan ünnepelnek.

Először is a finnekről írnék pár sort. A finneknél a karácsony december 23-án kezdődik, munkával, készülődéssel. Este a szülők, amint a gyerekek lefeküdtek aludni, elkészítik az ételeket, rendet raknak, felkészülnek mindenre. Reggel körbeüli a család az asztalt és a reggelibe mandulát rejtenek, s aki megtalálja, annak szerencsés éve lesz. Ha egy lány találja meg, ő a közeljövőben házasságra számíthat. Régi hagyományuk közé tartozik, hogy délben kihirdetik a békét, amit a rádióban is közvetítenek. Vacsora után nem szedik le az asztalt, fent hagyják, hogy éjszaka a karácsonyi manók is jóllakhassanak.

Görögországban a karácsony egy 12 napot felölelő ünnep. Náluk december 25-től január 6-ig tart. Ebbe beletartozik a karácsony, újév és Vízkereszt. Nagyon sok babona, legenda kötődik az ünnephez. Az egyik ilyen, hogy a Föld alatt gonosz manók élnek, akik tönkre akarják tenni a Földet, de karácsonykor felhagynak ezzel, és feljönnek a felszínre, hogy az embereket bosszantsák. Ám úgy tartják, félnek a tűztől, ezért a kandallóban nem aludhat ki a tűz, csak Vízkeresztkor, amikor a pap által megszentelt vízzel oltják el.

A karácsonyfa-állítását a németektől eredeztetik. Az adventi koszorút egy német lelkész készítette el először, akkor még 24 gyertyával, ami ugye mára már 4-re csökkent. A házdíszítés a németeknél is igen fontos és nagyon jók is benne. A gyerekek ajándéklistát írnak, amit kihelyeznek az ablakpárkányra, hogy a „Weihnachtsmann”, azaz a télapó megtalálja.

Szerintetek melyik ország ünnepli a legérdekesebben a karácsonyt? Ha érdekel benneteket a többi országé is, nagyon sok érdekes információt találtok az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!